Arquitectura

Codorniu cedeix una trentena de plànols originals de Josep Puig i Cadafalch al Col·legi d’Arquitectes

Datats entre finals del segle XIX i principis del XX, mostren de forma inèdita part del conjunt arquitectònic del celler

Codorniu cedeix una trentena de plànols originals de Josep Puig i Cadafalch al Col·legi d’Arquitectes. ACN

Codorniu cedeix una trentena de plànols originals de Josep Puig i Cadafalch al Col·legi d’Arquitectes. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Codorniu ha cedit més de 30 plànols originals i inèdits dels arquitectes Josep Puig i Cadafalch i el seu deixeble Lluís Bonet i Garí al Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) perquè es preservin i se’n faci un ús públic. Datats entre finals del segle XIX i principis del XX, es tracta de plànols de gran valor històric i artístic dels edificis modernistes del celler Codorniu a Sant Sadurní d’Anoia. Mostren de forma inèdita part del conjunt arquitectònic, com el Gran Celler, el Porxo de les Premses i la casa pairal de Can Codorniu. “Hem decidit cedir part de la nostra memòria històrica al COAC perquè és el millor lloc on preservar i donar a conèixer aquest llegat”, ha assenyalat Sergio Fuster, CEO del grup Raventós Codorniu.

L’acte de cessió s’ha celebrat aquest dimecres al Celler Codorníu amb la presència de l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Pere Vernet; el degà del COAC, Guillem Costa; el CEO del grup Raventós Codorníu, Sergio Fuster; i membres de l’associació Amics de Puig i Cadafalch, entre d’altres.

Els plànols mostren de forma inèdita part del conjunt arquitectònic de Codorníu -joia del Modernisme català i reconegut com a Bé d'Interès Cultural-, com el Celler Gran (espai icònic del Modernisme català), el Porxo de les Premses i la casa pairal de Can Codorníu, on els Raventós van viure fins als anys 80. Però, com passa amb altres obres de Puig i Cadafalch, també hi ha plànols amb propostes que no es van arribar a construir mai, probablement per decisió de Manuel Raventós, que va seguir el projecte al detall.

L’historiador Carles Querol ha destacat que la importància d’aquests plànols rau en el seu impecable estat de conservació malgrat tenir més de 120 anys, el nivell de detall que ofereixen i perquè permeten detectar amb claredat com ha canviat el celler des del moment en què es va projectar.

Querol ha posat en valor el fet que Codorniu hagi cedit els plànols a un organisme oficial com el COAC que, de retruc, forma part de l’Arxiu Històric de Catalunya, entitat que conté el conjunt de l’obra de Puig i Cadafalch. “És un gest de gran generositat perquè no els costava res tenir-los com fins ara en un armari i permetrà unificar tot el llegat de l'arquitecte”, ha afegit.

L’historiador ha recordat que el celler de Codorniu a Sant Sadurní d’Anoia va ser una “obra conjunta” entre Manuel Raventós i Josep Puig i Cadafalch. El primer, ha afegit, va aportar les exigències tècniques que el segon va adaptar a la seva arquitectura. Una col·laboració que va fer que l’obra avancés de forma fluïda des del primer moment i que pràcticament no s’hagués de retocar.

En aquest sentit, Puig i Cadafalch va projectar un conjunt d'edificis industrials modernistes amb tècniques experimentals, com ara naus cobertes amb arcs parabòlics, voltes de maó, decoració de trencadís, vidrieres emplomades o pinacles ornamentals. Al seu torn, Manuel Raventós li va traslladar indicacions funcionals, com les mides de les andanes per facilitar la descàrrega dels carros, la inclinació necessària per fer que el most caigués al celler per decantació des de la sala de premses, o la necessitat que la sala d’embotellar no tingui columnes per facilitar el treball i el moviment de caixes.

Anys més tard, el creixement del negoci del cava va ser tal que el celler va tornar a quedar petit. La família Raventós, per mantenir l’harmonia artística, va encarregar un nou edifici a Lluís Bonet i Garí (1930-1980), deixeble de Gaudí, que es convertiria en director de les obres de la Sagrada Família.

Els plànols de Puig i Cadafalch i Bonet i Garí s’han conservat durant anys en calaixeres arxivadores de dibuixos tècnics a Can Codorníu, al costat de cartes, fotografies de l’època, cartells publicitaris i diversos llibres de comptabilitat del celler. Coherents amb el seu propòsit corporatiu d’operar de forma sostenible i responsable amb la cultura, l’any 2016 Codorníu ja va cedir un miler de fotografies inèdites de principis del segle XX a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Penedès. Des d’ara, amb aquesta cessió, els plànols de Puig i Cadafalch i Bonet i Garí també quedaran preservats, digitalitzats i accessibles per a tothom en el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local