Sant Jordi 2024

Sant Quintí evoca la seva història per Sant Jordi amb la presentació d’un llibre de ficció sobre la crema de la vila al 1714

Les narracions han sigut concebudes a la manera de contalles a la vora de les fogueres enceses intramurs de la vila closa quintinenca, en les sis nits d’anguniosa espera de la venjança de l’exèrcit borbònic

Sant Quintí evoca la seva història per Sant Jordi amb la presentació d’un llibre de ficció sobre la crema de la vila al 1714. EIX

Sant Quintí evoca la seva història per Sant Jordi amb la presentació d’un llibre de ficció sobre la crema de la vila al 1714. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest Sant Jordi, Sant Quintí evoca la seva història amb la presentació del llibre “Sis llunes de fel i foc. Auguris de matadegolla”, una narració de ficció que s’emmarca en la crema de la vila al 1714. L’Ajuntament ha patrocinat aquest llibre del Grup d’Estudis Quintinencs (GEQ), que conté narracions de sis autores quintinenques –Rosa Maria Albaigès, Irene Ferrer, Montserrat Mallofrè, Carme Masana, Felicitas Pla i Rosa-Maria Vallès-.

El dissabte 20 d’abril a les 12 del migdia tindrà lloc l’acte de presentació de l’obra a la Biblioteca Municipal. L’obertura serà a càrrec del doctor en Història Daniel Sancho i París, que impartirà una conferència amb el lema “Felip V contra Sant Quintí. 310 Anys del matadegolla de 1714”.

Contalles que ens traslladen 300 anys enrere

Les narracions han sigut concebudes a la manera de contalles a la vora de les fogueres enceses intramurs de la vila closa quintinenca, en les sis nits d’anguniosa espera de la venjança de l’exèrcit borbònic després que un escamot dels seus granaders fos abatut prop de Sant Martí Sarroca en una embocada mortal de la gent de pagès de la comarca. Les sis contalles nocturnes s’insereixen en una narració troncal –una ficció escrita per Ramon Creixell– que evoca les set tenses jornades que varen seguir el replegament dels rebels des de Sant Martí fins a Sant Quintí de Mediona, i acabaran amb la presa i la destrucció de la vila, és dir, entre el 4 i el 10 de gener de 1714.

“Els anomenats Fets de Sant Quintí –explica el narrador i també president del GEQ, Ramon Creixell– són uns fets d’armes de la Guerra de Successió incontrovertibles i plenament documentats, matèria dels llibres d’Història. L’obra que publica ara el GEQ és una altra cosa. És una ficció que s’emmarca en aquells fets però que té el propòsit de rememorar i homenatjar el sacrifici d’aquella gent de fa 310 anys, tan semblant en tot als quintinencs i quintinenques d’avui”.

La preparació del llibre ha comptat amb el suport d’un Taller d’Escriptura, finançat també per l’Ajuntament i impartit per Muriel Villanueva, així com les orientacions de l’historiador Xavier Argemí per procurar la suficient versemblança històrica a les emocions i les peripècies dels personatges de ficció que el protagonitzen.

Aquesta és la novena publicació del GEQ i la seva primera incursió en el gènere narratiu de ficció. “Dubto que el GEQ repeteixi l’experiència en el curt termini –afirma el seu president–, però trobo que Sant Quintí té molta sort que la regidora Mireia Renom i també la seva predecessora, Lídia Grau, tinguin l’encertada visió que promoure la cultura de base vol dir, a més de recolzar la companyia de teatre i la coral del poble, també recolzar els clubs de lectura i els tallers d’escriptura. Tant de bo aquesta política tingui continuïtat”.

En les labors d’edició i maquetació de “Sis llunes de fel i foc”, el GEQ ha comptat amb la col·laboració del jove escriptor i editor quintinenc Miquel Florido.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local