Sant Jordi 2024

Floristes, llibreries i entitats omplen el centre de Vilanova en un Sant Jordi que recupera la versió “més tradicional”

Els paradistes afronten amb “bons auguris” la primera diada post covid en dia laborable

Floristes, llibreries i entitats omplen el centre de Vilanova en un Sant Jordi que recupera la versió “més tradicional”. ACN

Floristes, llibreries i entitats omplen el centre de Vilanova en un Sant Jordi que recupera la versió “més tradicional”. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

La Rambla Principal de Vilanova i la Geltrú és aquest dimarts un estol infinit de parades de flors, llibres i multitud de propostes d’entitats de la ciutat amb motiu de Sant Jordi. Després d’anys marcats per “l’excepcionalitat” de la covid i de la celebració en cap de setmana, aquest cop la festa viu la seva versió “més tradicional”. Així ho defineixen els paradistes consultats per l’ACN, que afronten la diada amb “bons auguris”. “Estem molt contents que el temps finalment acompanyi amb un dia de sol, ja que avui ens ho juguem tot”, apunten durant les primeres hores d’un dia que esperen culminar amb ben poc material per recollir. Per amenitzar la jornada, s’estrenen diversos escenaris amb actuacions literàries i musicals de petit format.

Més de 150 parades es despleguen des de la plaça de les Neus, tota la Rambla Principal avall i enllaçant amb la Rambla de la Pau, a tocar de la façana marítima. Com és tradició, la celebració de Sant Jordi reuneix les diferents floristeries i llibreries de la ciutat, intercalades entre desenes d’entitats socials, culturals i mediambientals. No hi falten, tampoc, els esplais, les AFAs d’escoles i instituts, així com els partits polítics.

Entre les propostes de les floristeries, el vermell predomina indiscutiblement. “Per moltes alternatives que puguin sorgir, la gent busca la rosa tradicional”, explica a l’ACN el responsable de la Floristeria del Mercat, Dario Arjomandi, que defineix el 23 d’abril com el “gran dia” del seu negoci. “Portem molts dies preparant aquesta diada i venim a donar el millor de nosaltres”, afegeix.

Tot i que la rosa vermella es manté com a opció predilecta dels clients per molts anys que passin, aquest paradista destaca que allò que sí que ha evolucionat és l’embolcall. “Fa anys els dissenys principalment eren de plàstic o celofan, i ara tenim una gran varietat de teles i papers”, relata, alhora que assegura que cada cop guanyen més terreny les confeccions en forma de centres florals o rams.

Una visió que comparteix la propietària de l’establiment de decoració Alma, Anabel Muñoz, amb un miler de roses preparades per vendre. En el seu cas, apunta que el producte estrella d’enguany són roses embolcallades amb paper de diari del 1946, comprat al mercat El Rastro de Madrid. “Volem oferir un producte que sigui del tot diferent en una jornada que tothom vol fer marca”, explica, alhora que assenyala que els plàstics estan perdent presència “perquè cada cop hi ha més consciència mediambiental”.

Pel que fa als preus de les roses, les propostes més bàsiques de les parades vilanovines s’ofereixen per 4 euros, mentre que les flors més sofisticades poden arribar a costar-ne 18. A un preu més elevat hi ha les grans confeccions i centres florals, mentre que per sota també hi ha altres propostes d’entitats, especialment en forma de manualitats.

Entre floristeries, entitats i llibreries, enguany l’Ajuntament de Vilanova estrena diversos escenaris per amenitzar la diada. Ubicats a la Rambla Principal i a la plaça de la Vila, els espais acullen música en directe i també narracions literàries adreçades a totes les edats. A partir de les 16 h, també s’habilitarà un espai per a la signatura d’obres d’autors locals. Hi seran Xavi López, Àlex Cardona, Mercè Foradada, Sebastià Serra, Susana Peix, Teresa uiluz i Francesc Sanahuja, entre altres.

A banda d’aquest punt de signatures, hi ha altres estands que també acullen autors al llarg del dia. És el cas de l’editorial local El Cep i la Nansa, especialitzada en literatura infantil i juvenil i en propostes inclusives i de criança conscient. La seva directora editorial, Cesca Mestres Orriols, destaca que aquest 23 d’abril sigui una jornada laborable, “en què es pot gaudir d’un ritme més tranquil que els caps de setmana, però sense pausa”.

“Avui és un dia en què la gent està contenta i molt receptiva a tot allò que oferim des de les editorials”, celebra Mestres, que ressalta Sant Jordi com a “la gran festa de la literatura”. Sosté que que és una jornada “per anar més enllà del llibre com a objecte vehiculant, ja que és una ocasió per reivindicar el sector i no limitar-se a les etiquetes més mediàtiques”.

Pel que fa a l’amenaça de pluja que ha planat els darrers dies sobre la jornada d’avui, Mestres ha recordat que fa dos anys el sector va viure un aiguat “molt fort” a Barcelona i ha dit que enguany tenen totes les parades “preparadíssimes”: carpes, palets per alçar les capses de llibres, nombroses pinces i molts metres de plàstics són els aliats per combatre una eventual irrupció de pluges aquesta tarda.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local