Redacció |
Vilafranca del Penedès
10-07-2024 08:44
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els administradors i les administradores de la Festa Major de Vilafranca 2024 Arnau Martí, Imma Badell, Imma Galofrè, Iris Serra i Josep Maria Feliu han presentat, aquest dimarts al vespre en un acte obert a tothom al Claustre de Sant Francesc, el cartell musical de la Festa Major de Vilafranca 2024. La programació d’enguany, patrocinada per Estrella Damm, compta amb una trentena d’actuacions musicals de gèneres diversos i amb una combinació d'artistes consolidats a l'escena musical catalana amb d'altres més emergents. També han volgut posar en valor el talent local i, per això, han apostat per donar visibilitat a grups de la comarca. A més, el quintet ha explicat que " gairebé tots els concerts es duran a terme al centre de Vilafranca" amb un fort protagonisme de la Rambla de Sant Francesc i de l'Espai Nostra Senyora, patrocinat per Freixenet i "que l'any passat va ser tot un èxit".
Una programació musical per a tots els gustos
El primer dia de concerts serà el dimecres 28 d’agost. A les onze de la nit, a l'Espai Nostra Senyora, hi actuarà l'artista local Siona, una jove vilafranquina que fa versions de temes d'ara i de sempre. En aquest mateix Espai Nostra Senyora, a un quart d'una de la nit, hi haurà un concert d'un grup emergent de la comarca que es diu Dianoia. Al mateix escenari, a partir de dos quarts de dues, hi haurà un concert d'Hysteriofunk, una banda que porta més de dues dècades als escenaris combinant el jazz rock, el progressiu i el funk.
El mateix dia 28, a l'escenari de la Rambla de Sant Francesc, també hi haurà més concerts. A dos quarts de dotze de la nit, hi actuarà Mama Dousha, que emergeix com una de les figures més prometedores de l'escena musical catalana. La seva cançó 'Rikiti' ha traspassat les barreres musicals, convertint-se en un fenomen social i viral que ha dominat les llistes de ràdio durant mesos. A tres quarts d'una, a la mateixa Rambla, hi haurà Las que faltabanb, una formació jove de versions de vuit noies que interpreten un repertori íntegrament femení. I, a partir de les dues, a la Rambla hi haurà els Djs. Sergi Shine & Marco Sonoro que punxaran música disco, funky, reggae i ritmes tropicals.
El dijous 29 d’agost serà el primer dia que sortirà la Banda de Música de Cardona, que acompanyarà novament a Sant Fèlix a les processons i també oferirà quatre concerts al Pati de l'Escola Sant Ramon de Penyafort, els dies 29 i 30 d'agost. En el cas del dia 29 serà a les sis de la tarda i a dos quarts d'una de la matinada, mentre que el dia 30 es farà a les sis de tarda i a la una de la matinada. El mateix 29, a les onze de la nit, l'escenari de l'Espai Nostra Senyora acollirà una sessió del Dj vilafranquí Ramon Le Moon que oferirà una sessió d'electropop. A les dues, en aquest mateix espai, hi haurà d'un tribut a La Oreja de Van Gogh amb el concert de La Reina del Pop.
La Rambla de Sant Francesc també està repleta d'activitat. A dos quarts d'una, hi actuaran els Stay Homas, el trio barceloní que es va donar a conèixer durant la pandèmia i que, després d'uns anys replets de concerts, s'acomiadarà el 2025 dels escenaris. Per tant, aquest concert a Vilafranca es converteix en una de les darreres oportunitats per veure'ls. A la mateixa Rambla, a partir de les dues, hi haurà La Ludwig Band, un grup de música català d'un estil que va des del pop-rock clàssic fins al folk local. A partir de les tres, a la Rambla hi haurà sessió amb Dj. Toti Ako, un vilafranquí especialitzat en música electrònica. Mentrestant, a la Zona Esportiva i, més concretament, a l'espai entre pavellons s'hi farà la clàssica empalmada, que enguany estarà organitzada pel Grup Royale & L'Altell de Vilafranca. Hi punxaran Dj. Pol, Dj. Dani Ruedas, Dj. Jonathan Gómez i Dj. Capi.
El dia de Sant Fèlix, a dos quarts de dotze de la nit, a l'Espai Nostra Senyora hi haurà una de les orquestres més prestigioses del país: La Principal de la Bisbal. Fundada fa 136 anys al Baix Empordà, està habituada als escenaris internacionals i ha enregistrat més de cent cinquanta discs. El mateix dia 30 d'agost, a dos quarts d'una, a l'escenari de la Rambla de Sant Francesc, hi haurà un concert de Lal'Ba, un trio d'Olesa de Montserrat que s'ha convertit en una de les bandes revelació de la temporada i que arriba a la Festa Major, patrocinat per Joieria Moner. També a dos quarts d'una, a la Plaça de Sant Joan arrencarà el tradicional Ball de Gralles Vuicentista on el públic podrà gaudir de les danses tradicionals del repertori vuitcentista a base de passos dobles, xotis, polques i masuques amb els Ganxets.
La segona part del Ball de Gralles aquest any, com a novetat, es traslladarà a l'escenari de la Rambla de Sant Francesc a partir de les dues. Es tracta d'una decisió presa de manera conjunta amb la Coordinadora de Música Tradicional per evitar les aglomeracions dels darrers anys de la Plaça de la Vila i garantir la seguretat de tots els assistents. A més, tal com apunta el quintet "es tracta d'una proposta que posa en valor i dignifica la música tradicional situant-la l'escenari principal de la festa." El repertori i l’ambient de la segona part del Ball de Gralles, interpretat pels grups Canya d'Or i Els Quatrevents, farà un gir cap als ritmes i melodies contemporanis, amb versions ja mítiques, arranjaments inèdits i tots els elements tan característics de la festa grallera per excel·lència. A la Plaça de la Vila, a partir de dues de la matinada, hi haurà un concert de Ready to rock, una banda de la província de Tarragona que fa versions dels temes més clàssics de les bandes del gènere.
El dissabte 31 d'agost, a dos quarts d'una de la nit, l'Espai Nostra Senyora acollirà un concert amb el cantautor Joan Rovira, que aquest 2024 celebra deu anys del seu primer disc. El músic ebrenc oferirà un repertori que combina cançons festives amb altres més intimistes. En aquest mateix espai, a partir de les dues, hi actuarà el grup KM0, que combina pinzellades d’electrònica barrejades amb instruments orgànics en cadascun dels seus temes. El mateix dia 31 a la Rambla de Sant Francesc, a partir de dos quarts d'una, hi haurà un concert dels Buhos, un dels grups festius de referència dins el panorama de la música catalana. Tenen directe engrescador que posa a ballar diferents generacions en una mateixa festa. A més, el grup de Calafell ha decidit enregistrar el concert de Vilafranca com a final de gira. A partir de tres quarts de dues, també a la Rambla, hi haurà l'actuació de Boom Boom Fighters, un projecte musical que va néixer el 2021 entre Mataró i Girona de la mà d'en Joan Fité i en Tomàs Sánchez en col·laboració amb l'Oriol Pujades àlies Cookah P. En aquest escenari, a partir de les tres, hi ha prevista una sessió amb les Djs. Iru Sound, que són tres joves vilanovines, que faran ballar al públic amb les cançons més conegudes dels últims temps, sense deixar de banda el seu característic reggaeton i dancehall.
El dissabte 31 a la nit, a més, també hi haurà concerts a la plaça de Jaume I, amb una programació d'artistes íntegrament femenina. A partir de dos quarts d'una, hi haurà Les Testarudes, un grup de nou dones de diferents indrets del país que tenen com a epicentre el barri barceloní de La Bordeta. El projecte va néixer el 2023 de la necessitat de crear el seu propi espai dins d’estils tradicionalment dominats pels homes com són l’ska, el rocksteady i el reggae. A partir de les dues, en aquest mateix escenari, hi haurà un concert de Maruja Limón, un grup format a finals del 2014 que es caracteritza per la seva peculiar mescla de flamenc, rumba, pop i ritmes llatins. Finalment, a partir de dos quarts de quatre, hi punxaran les PD Zorras, uns Djs. d'Ordal.
El dia 1 de setembre, a dos quarts de dotze, al parc del Tívoli hi haurà ballada de sardanes amb la Cobla Catània, una formació nascuda a Vilafranca l'any 1990, que ha amenitzat multitud de ballades, balls vuitcentistes, concerts, processons i acompanyament d'autoritats fent un repertori de sardanes balladores. A la una del migdia del mateix 1 de setembre, la Plaça de Sant Joan acollirà el primer dels dos concerts vermut que anirà a càrrec de Les Betzuca, un grup de música tradicional del Vallès que està format per Carol Duran al violí i a la veu i la Núria Lozano a l'acordió diatònic i a la veu. Porten més d'una dècada de trajectòria i han fet més de 400 concerts al conjunt dels Països Catalans. A les set del vespre, al Parc del Tívoli, hi haurà una ballada de swing amb The Swing Cavaliers, un quartet inspirat en les petites formacions del jazz i swing de les dècades dels 40's, 50's i 60's. Diumenge 1 de setembre a la nit, a dos quarts de dotze, a l'Espai Nostra Senyora hi haurà un concert amb AQstica, un grup de versions en format acústic penedesenc. Mentre que a la Rambla de Sant Francesc, a partir dos quarts d'una, hi actuarà la Banda Neon, un grup de versions empordanès que interpretarà himnes de tots els temps i els hits més actuals servits amb la seva originalitat. I al mateix escenari de la Rambla, a partir de les dues de la matinada, hi haurà els djs. penedesencs Albert Millán i Joan Pancorbo, coneguts com La Cara B. Fusionen house, pop avantguardista, IDM, hip-hop, reggaeton i techno.
El concert vermut del dia 2 de setembre, previst a partir de la una a la Plaça de Sant Joan, estarà protagonitzat pels Filibusters, un grup de música tradicional vilafranquí integrat per Marcel Martínez, Roger Martínez, Xavier Cols i Raimon Santacana. El mateix dilluns, a les set del vespre a la Rambla de Sant Francesc, es farà un concert amb Ambauka, un grup de música familiar nascut el 2008 a Molins de Rei. Les seves cançons combinen lletres amb valors i músiques populars i modernes que incorporen instruments tradicionals com la gralla o la tenora. També el mateix dia 2 al vespre, a la plaça de Jaume I, hi haurà les havaneres. D'una banda, amb Xató, un grup de Vilafranca format pel Joan Parellada, el Jordi González, el Ramon Sol i el Josep Vila, quatre amics als qui bàsicament i per damunt de tot, els uneix la passió per la música i el cant de taverna. D'altra banda, també hi haurà el grup Boira, provinent de les terres de Ponent i integrat pel Ramon Bordes, el Jordi Carulla i l'Antoni Castells.
El ball de cloenda de la Festa Major serà amb l'orquestra Centauro, una formació del País Valencià amb més de 50 anys de trajectòria damunt dels escenaris. Actuaran a l'escenari de la Rambla de Sant Francesc a partir de les onze de la nit. Faran una parada pel castell de focs de cloenda i reprendran la música després de la mitjanit. També just després del castell de focs, l'Espai Nostra Senyora acollirà el concert amb el grup pendesencs. Sunday's Ska Jazz. Amb influències molt diverses fan versions de melodies conegudes amb ritmes festius. Com a colofó final, a l'escenari de la Rambla de Sant Francesc hi haurà una sessió de Dj Trapella, a partir de les dues de la matinada.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!