Arqueologia

Es restaura una gerra de ceràmica ibèrica trobada al Puig de Sitges

Les visites arqueològiques al Puig de Sitges es reprenen des d’aquest dissabte i s’allargaran fins al novembre amb l’objectiu de difondre aquesta peça i altres restes arqueològiques descobertes en aquesta zona

Es restaura una gerra de ceràmica ibèrica trobada al Puig de Sitges . Ajuntament de Sitges

Es restaura una gerra de ceràmica ibèrica trobada al Puig de Sitges . Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

 

La gerra de ceràmica ibèrica, descoberta en una excavació arqueològica de l’any passat, s’ha restaurat aquest mes de juny per ampliar el patrimoni trobat al jaciment del Puig de Sitges, situat al nucli antic de la vila. L’Ajuntament de Sitges ha encarregat la restauració d’aquesta peça arqueològica a la cooperativa penedesenca Arqueovits per conservar-la i difondre-la com a part del patrimoni de Sitges.

Aquesta gerra, anomenada també tenalla, de carena alta amb dues nanses, és de ceràmica amb decoració pintada i que està datada entre els segles III i II abans de Crist. La troballa té 22 cm d’alt x 28 cm d’ample.

La intervenció ha durat un mes, del maig al juny del 2024 i ha consistit en fer uns treballs de restauració i conservació bastats en el màxim respecte a la integritat i història de la peça per garantir la seva durabilitat i estabilitat.

El regidor de Cultura, Albert Oliver-Rodés, destaca que “és important restaurar peces rellevants com aquesta gerra, perquè són un testimoni més de la història del nostre poble. Des de l’Ajuntament donem suport a la conservació i restauració de troballes amb característiques peculiars que contribueixen a ampliar el patrimoni arqueològic i cultural de Sitges.”
L’arqueòleg, Joan García Targa, considera rellevant aquesta troballa “perquè és la primera vegada que en una excavació al Puig de Sitges apareix una peça d’aquestes característiques, que estava pràcticament sencera i tenia restes de pintura. Tot i estar molt malmesa en algunes parts, fruit de filtracions d'aigua durant molts anys, era interessant restaurar aquesta tenalla ja que aporta més informació sobre la vida quotidiana en el nucli antic de la vila i pot ser una peça de museu.”
La peça va ser descoberta durant les excavacions arqueològiques que es van fer durant el mes de novembre del 2023 al carrer Major, 16. Aquesta troballa estava repartida en 49 fragments i presentava problemes d’estabilització estructural amb greus problemes puntuals de laminació de la pasta i escamacions sobretot internes. Alhora la decoració pintada estava greument afectada. El procés de restauració ha inclòs una neteja físico-química de la peça amb aigua desionitzada, raspall i bisturí; el remuntat de la peça amb resina acrílica per garantir la seva estabilitat; la reintegració volumètrica de les llacunes i fissures amb escaiola tintada amb pigments naturals, i també, la reintegració cromàtica amb resina acrílica i pigments naturals aplicat a pinzell. 
Amb l’objectiu de divulgar i contextualitzar aquesta gerra de ceràmica ibèrica, l’Ajuntament de Sitges organitza una conferència el proper 13 de setembre a les 19 hores al Miramar-Centre Cultural. Durant la xerrada l’arqueòleg Joan García Targa explicarà el context general d’aquesta peça arqueològica restaurada i explicarà també les seves característiques, entre altres qüestions.  

Visites arqueològiques al Puig de Sitges

La regidoria de Cultura reprèn les visites arqueològiques al Puig de Sitges, a partir d’aquest dissabte i fins al novembre per divulgar el patrimoni arqueològic trobat en aquesta zona. Les visites són gratuïtes i s’oferiran en català i castellà a partir de les 17 h de la tarda des de la Plaça de l’Ajuntament els dies 7 i 14 de setembre, 19 i 26  d’octubre i 9 i 23 de novembre.

     Calendari: Visites arqueològiques al Puig de Sitges

Setembre: dissabte 7 en castellà i dissabte 14 en català
Octubre: dissabte 19 en català i dissabte 26 en castellà
Novembre: dissabte 9 en català i dissabte 23 en castellà

Punt de trobada: Plaça Ajuntament
Horari d’inici: 17 h 
Activitat gratuïta
Organització: Regidoria de Cultura

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local