Exlibris

Crònica del XL Congrés Internacional d’Exlibristes a Palma, Mallorca, 2024

Un congrés d’exlibristes és un festival d’art i cultura, ho sabem tots els qui hi hem assistit en alguna ocasió

XL Congrés Internacional d’Exlibristes. Eix

XL Congrés Internacional d’Exlibristes. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Alguns exlibristes hi han participat moltes vegades i durant anys com a veritables fidels d’amor d’aquestes petites obres artístiques que, mirades en conjunt al llarg del temps, representen tots els moviments artístics presents en la Història de l’Art.

En general, i amb preferència per part dels col·leccionistes pel seu valor tant artístic com artesà, els exlibris són gravats en diferents tècniques lligades a les arts gràfiques tradicionals: calcografia, xilografia i serigrafia, si bé, com és natural i d’acord amb els nous temps, sobretot pel que fa a la participació en els concursos, s’hi han incorporat les noves tècniques digitals.

La convocatòria d’un congrés és, per una banda, un poderós i atractiu al·licient per a l’intercanvi d’exlibris i, per l’altra banda, s’hi suma el bagatge personal que s’adquireix amb les estones de socialització amb altres congressistes arribats de diversos països europeus i americans i, per tant, portadors de la seva cultura i visió de l’art específica. Pel que fa a Orient, on s’albira un bon futur per a l’exlibris: les seves cultures tradicionals s’avenen molt bé amb els nous temps més experimentals, els japonesos hi han estat sempre molt presents, i en els últims congressos la participació dels xinesos ha augmentat molt, també en la convocatòria d’aquest 2024:

Des del dia 1 i fins al 6 d’octubre de 2024 ha tingut lloc a Palma, Mallorca, el XL Congrés Internacional d’Exlibristes que cada dos anys convoca la FISAE (International Federation of Ex-libris Societies). La convocatòria d’aquest any ha estat organitzada per l’Associació Catalana d’Exlibristes (ACE) sota la presidència de Marià Casas Hierro i l’assistència dels exlibristes mallorquins Joan Bauçà i Barceló i el Dr. Alejandro Ysasi. Amb Marià Casas, amatent ha estat el treball de suport de Núria Sancho Subirats: des que es clou un congrés ja s’obre la porta del següent: una feinada en diferents fronts organitzatius que cal valorar i agrair.

L’objectiu artístic i cultural dels congressos internacionals d’exlibristes és múltiple, si bé centrat en l’intercanvi d’exlibris entre col·leccionistes i la participació d’artistes de l’exlibris que en reben encàrrecs. És per aquest motiu que s’habilita un espai d’intercanvis disponible durant tot el dia. A Palma s’ha comptat amb una sala ubicada en el mateix hotel en la zona de la Platja de Palma on els congressistes hem estat allotjats. Res de més estimulant per a la sensibilitat visual tant per als col·leccionistes com per als artistes que l’exhibició, en preciosos àlbums, de centenars d’exlibris objecte del desig que es despleguen damunt les taules per a la seva observació i valoració. 

Com en altres congressos, en els temps que resten lliures l’associació organitzadora ofereix la possibilitat de visites organitzades. El matí del dia 2 d’octubre els congressistes que ho van desitjar (en aquesta convocatòria 67, i molts acompanyats), a càrrec de l’organització van poder visitar la Fundació Joan Miró i el Castell de Bellver sota el guiatge i presentació del Dr. Alejandro Ysasi. En els comentaris es va dir que aquell guiatge havia estat formidable, com poques vegades s’ha vist. Cal felicitar-nos, ja que, en efecte, era una ocasió d’or que tothom va aprofitar, de manera que la jornada va ser tot un èxit. Pels altres dies de disposició lliure es van recomanar visites a la Fundació Joan March i la catedral-basílica de Santa Maria, de Palma, que va deixar bocabadats als qui en va fer la visita.

Amb motiu d’aquest congrés celebrat a Palma, amb anterioritat s’havia convocat un concurs internacional d’exlibris amb el lema «Exlibris per la Pau», que va tenir una àmplia participació: 250 artistes d’arreu del món amb 550 treballs, una selecció dels quals va constituir l’exposició «Exlibris per la Pau», que els congressistes van poder visitar en la sala annexa a la sala d’intercanvis. El guanyador del concurs va ser l’artista xinès Li Yifang. De la convocatòria amb aquest lema-desig de pau en el nostre món convuls i en guerra, en queda el catàleg de les obres presentades que s’afegeix a les altres tres publicacions elaborades expressament amb motiu d’aquest congrés organitzat per l’Associació Catalana d’Exlibristes.

Enumerem-les: Una aproximació a l’exlibrisme balear: des segle XIV al XXI, signat pels experts Joan Bauçà i Barceló i Xavier Soler Àvila; Ex-libris mallorquines en la biblioteca del Palacio de Perelada, signat per la bibliotecària i arxivera del Palau de Perelada Inés Padrosa Gorgot; i Alexandre de Riquer i Inglada, signat per Marià Casas Hierro i Teresa Costa-Gramunt, que glossen la figura del polifacètic artista modernista Alexandre de Riquer, vinculat a Mallorca en els tres últims anys de la seva vida i enterrat al cementiri de Palma. Aquestes publicacions, il·lustrades amb exlibris, van ser ofertes als congressistes en el moment de les acreditacions i acte de benvinguda celebrat al capvespre del dia 1 d’octubre de 2024 al mateix hotel.

D’interès per als exlibristes i per al públic en general és l’exposició que des del dia 21 de setembre i fins al 30 de desembre de 2024, té lloc al Centre Cultural la Misericòrdia, de Palma: De Riquer a Xam. Historia de una colección de matrices y dibujos a Mallorca. A l’Arxiu Municipal de Palma també es pot visitar la magnífica mostra: Exposición de Alfred Cossman: dibujos, obra gráfica, ex-libris... de la col·lecció de Manuel Ripoll Billón, de la qual n’és el comissari.

Motius artístics, culturals i d’esbarjo per gaudir d’aquest congrés internacional d’exlibristes celebrat a Palma no en van faltar, ja que a l’hotel hi havia una piscina fantàstica i la platja era a tocar, com tampoc no va faltar temps per als gojosos intercanvis entre els exlibristes vinguts d’arreu del món, que es van produir matins i tardes amb aquella mescla d’alegria, fervor i atenció minuciosa que es produeix a cada trobada.

A primera hora de la tarda del dia 5 d’octubre va tenir lloc l’Assemblea de la FISAE, amb l’assistència dels delegats de les associacions federades. En un dels punts de l’assemblea s’havia d’escollir el lloc per a la propera convocatòria. Hi havia algun temor, ja que la candidatura de Milà no s’havia materialitzat. Gràcies a un canvi en els estatuts de la FISAE, que en l’origen només incloïa les associacions d’exlibristes, ara es podien presentar organitzacions i institucions amb interès per l’exlibris. Això va fer possible que es presentessin dues candidatures: la d’Atenes, Grècia, i la de Varna, Bulgària. Cada candidatura va exposar el seu programa. Per tres vots de diferència va guanyar la candidatura de Varna, Bulgària, de manera que el XLI Congrés Internacional d’Exlibristes l’organitzaran, l’any 2026, els exlibristes búlgars i el seu cap visible exercirà la presidència de la FISAE durant els propers dos anys, com l’ha exercit de la manera entusiasta que el caracteritza, el president de l’ACE, Marià Casas Hierro, en el període 2022-24, a qui es va agrair, i aplaudir, la bona feina feta en un congrés que, com a cloenda festiva, els congressistes i acompanyants, abillats per a l’ocasió extraordinària, es van reunir aquest mateix dia 5 d’octubre en un sopar de gala en un establiment en la mateixa Platja de Palma, amenitzat amb música electrònica i vistosos mappings de fons. Una sorpresa per a molts, que va ser descrita com la manera que tenen els mallorquins (en realitat volien dir els mediterranis) d’entendre la festa.

Teresa Costa-Gramunt, escriptora i exlibrista

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local