Finalitzen les obres de rehabilitació de l'Hospital de Cervelló a Olesa de Bonesvalls. Generalitat de Catalunya
Redacció |
Olesa de Bonesvalls
13-11-2024 21:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Les obres de rehabilitació de les cobertes i façanes de l’Hospital de Cervelló a Olesa de Bonesvalls (Alt Penedès) ja han finalitzat, el que ha permès millorar la impermeabilització i l’aïllament de l’edifici, així com la protecció dels valors singulars d’aquesta joia arquitectònica del gòtic civil català.
Les actuacions a les cobertes s’emmarquen en el conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura, la Fundació ”la Caixa” i el Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, en el marc del programa “Temps de Gòtic”, de posada en valor del patrimoni gòtic català. El cost de la intervenció a les cobertes ha estat d’uns 231.000 euros.
L’estat de conservació de les cobertes de la nau central de l’Hospital de Cervelló requeria d’una reparació estructural, constructiva i material de la coberta, per salvaguardar els valors singulars del monument, pels quals aquest edifici va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN).
Les intervencions han consistit en el desmuntatge de tots els elements de la coberta de la nau principal i del volum de la caixa d’escala, incloses les bigues de fusta estructurals que estaven malmeses i que s’han substituït per unes noves.
L’entrebigat s’ha resolt amb llates de fusta, sobre el que s’ha col·locat el tauler de cairons ceràmics parcialment recuperats, una capa d’aïllament i una capa d’impermeabilització, com a suport de l’acabat en teula ceràmica parcialment recuperada. A tots els elements de fusta se’ls ha aplicat tractament preventiu antixilòfags.
La intervenció a les cobertes de la nau principal i del volum de la caixa d’escala ha preservat el sistema constructiu tradicional, tot incorporant-hi solucions i materials actuals, per tal de donar compliment als estàndards i normatives vigents. L’obra de rehabilitació ha suposat la millora de les prestacions pel que fa a estanqueïtat i aïllament del monument amb una clara incidència a l’augment de confort interior.
Les obres de restauració de les façanes de l’Hospital de Cervelló, s’emmarquen en el Programa sectorial de rehabilitació i millora d’edificis, edificacions i jaciments arqueològics locals amb valor patrimonial, de la Diputació de Barcelona, amb una aportació de 200.000 euros, a través de l’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls, que ha delegat l’execució de l’obra en la titularitat.
L’estat de conservació de les façanes reclamaven actuacions de reparació de caràcter estructural, constructiu i de restauració material, per tal de garantir la protecció dels valors singulars de caràcter històric, arqueològic, arquitectònic, artístic, ambiental i paisatgístic.
La intervenció ha incidit en els àmbits de les façanes de llevant i tramuntana de l’hospital i la torre de defensa del conjunt.
Les actuacions que s’han desenvolupat han tingut en compte els usos històrics primigenis i la seva significació. És per això que les intervencions han estat de reparació i restauració dels diferents sistemes constructius de les fàbriques de pedra natural treballada i la de les de maçoneria ordinària desconcertada, i així poder recuperar la seva imatge original amb el màxim rigor tècnic, científic i d’autenticitat.
Paral·lelament s’han realitzat actuacions de neteja i sanejament, de consolidació dels paraments i de reparació d’esquerdes i fissures a les façanes de carreuat de pedra, de restauració de les seves fusteries, reixes i baranes. En definitiva, s’han dut a terme actuacions per garantir la impermeabilitat i estanqueïtat de les façanes de l'edifici.
L’Hospital de Cervelló
L’Hospital de Cervelló a Olesa de Bonesvalls és un dels pocs exemplars del gòtic civil català que roman dempeus com a edificació hospitalera, per a l’acollida temporal de peregrins, pobres i malalts, en la ruta de Barcelona a Tarragona i, salvant les serres del Garraf i l’Ordal, cap a Vilafranca del Penedès i per l’interior cap al centre peninsular.
Va ser fundat pel noble Guillem de Cervelló i el bisbe de Barcelona l’any 1262, essent gestionat pel seu govern propi, per delegació del Bisbat de Barcelona, i l’any 2004, amb la creació del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, del qual forma part la comarca de l’Alt Penedès, va passar a ser de la seva titularitat.
L’edifici està integrat per la torre defensiva i el cos principal d’edifici amb dues plantes amb arcs de diafragma apuntats i amb embigat de fusta (segles XIV –XV), amb una part dels teulats arranjats anteriorment. Compta també amb la capella de Santa Maria de l’Anunciació, del segle XIII i reformada el segle XVII. La tanca del recinte, en format de muralla de circumval·lació amb els seus merlets, disposa d’un portal principal d’accés d’arc rodó que conserva encara una carassa d’època romana.
Actualment, l’espai de l’Hospital de Cervelló, de gran valor arquitectònic, obre al públic diàriament els seus jardins i el perímetre exterior, on se celebren actes culturals, d’acord amb el conveni vigent amb l’Ajuntament d’Olesa de Bonesvalls. En la mesura que s’avanci en la rehabilitació interior es valorarà la possibilitat de visites als espais interiors.
Temps de Gòtic
El programa Temps de Gòtic, l’acord de col·laboració entre el Departament de Cultura i la Fundació ”la Caixa”, té com a objectiu posar en valor, millorar i conservar el llegat patrimonial gòtic de Catalunya mitjançant la restauració, protecció i difusió d’aquest patrimoni, tot estimulant el territori i dinamitzant-lo a nivell cultural, social i econòmic.
El programa, finançat per la Fundació ”la Caixa”, compta amb una dotació de 6,34 milions d’euros i actua en els següents monuments i béns artístics, a banda de l’Antic Hospital dels Cervelló: restauració i adequació museogràfica del frontal florentí de la Seu de Manresa (Bages), rehabilitació del claustre gòtic del Reial Monestir de Santes Creus a Aiguamúrcia (Alt Camp), restauració de l’església de Sant Llorenç de Lleida (Segrià), restauració de l’església de Santa Maria de la Plaça de Sanaüja (Segarra), restauració de l’església de Sant Domènec de Girona (Gironès), restauració del Palau Episcopal de Girona (Gironès), restauració del Castell de València d’Àneu (Pallars Sobirà), restauració d’un tram de la Muralla de Tortosa, de la Catedral de Santa Maria i dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties de Tortosa (Baix Ebre).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!