Vilafranca acull el Festival Cinema Castells, que programa una trentena d’audiovisuals i exhibeix la bona salut del sector. Ajuntament de Vilafranca
Redacció |
Vilafranca del Penedès
20-11-2024 20:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
La quarta edició del Festival Cinema Castells (FCC) se celebrarà entre dimecres 27 i dissabte 30 de novembre a Vilafranca i ha programat una trentena de produccions audiovisuals de temàtica i contingut castellers, a més d’organitzar col·loquis, presentacions i altres activitats. Totes les sessions són obertes al públic i amb entrada lliure. El Festival Cinema Castells està organitzat per la Revista Castells, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, la Fundació Pinnae i el Vinseum. Aquest migdia s’ha presentat el festival amb la presència de la regidora de Cultura, Àngels Dalmau, i els representants de la Revista Castells Santi Terraza i Jordi Roigé.
La regidora ha comentat que, a banda de tenir la “plaça més castellera”, “volem que Vilafranca es distingeixi per promoure el fet casteller en tots els àmbits. Al maig vam celebrar el cicle Xerrem de Castells i ara acabem el 2024 amb aquest festival, que inclou una trentena de projeccions”.
Per la seva banda, Santi Terraza explicava que totes les colles principals són presents al festival i que és “un certamen fet a Vilafranca però amb projecció nacional”. Terraza comentava que el Festival projecta la pràctica totalitat de produccions audiovisuals d’aquest 2024, “tant les que han estat produïdes per colles castelleres (en diversos casos amb participacions externes) com les que tenen el segell de cadenes televisives, especialment La Xarxa, que ha esdevingut el motor audiovisual dels castells, a més d’una selecció de dotze peces elaborades per les colles, amb caràcter promocional o motivacional, i que destaquen per la seva qualitat i continguts”. Aquestes dotze peces de les colles optaran als dos premis de la categoria Secció Oficials Promocionals a Competició. Per la seva part, la Secció Oficial Documentals a Competició enguany no lliura premis, ja que els dona cada dos anys als documentals elaborats en aquell període.
El Festival Cinema Castells 24 s’inaugurarà amb l’avançament en exclusiva del documental El Gran Teatre del Liceu, plaça castellera, dirigit per Jordi Aymerich i Jordi Escofet i produït per Punt TV i La Xarxa. El documental narra la història dels Castellers de Vilafranca a partir del fil conductor de la gala de commemoració del 75è aniversari, i aporta diverses vivències humanes de protagonistes i testimonis d’aquesta trajectòria. La inauguració serà dimecres 26, si bé l’organització ha reservat un espai en la graella per a programar un altre passi dissabte al matí. Posteriorment, es projectarà Al Cim (de Jordi Escofet), sobre el procés que va portar els Verds a guanyar el Concurs de 2022.
A més d’aquest documental, el FCC també estrena La consolidació dels castells de 9, de Nil Bertran; projecta El vincle (d’Albert Blay i Lian Subirat), que narra l’estreta relació de la Jove de Tarragona amb el 5de9 amb folre; 4 camises (de Txell Barbarà, Gio Gonzales i Asser Parreu), sobre el naixement de les quatre colles de Tarragona i estrenat per Santa Tecla; Minyons, una nova era (de Toni Comas i Joan Pahüls, produït per La Xarxa), sobre la trajectòria de la colla malva i el canvi de local; i Al Cim (de Jordi Escofet), sobre el procés que va portar els Verds a guanyar el Concurs de 2022. A més, també presenta tres documentals de colles, sobre els Marrecs de Salt, els Castellers del Poble Sec i els Xiquets de Cambrils.
La programació també inclou la projecció de diverses peces del repertori de qualitat aportat per La Xarxa i estrenat en la seva plataforma aquest any, com tres capítols de la sèrie Més amunt: sobre els Capgrossos de Mataró, la Jove de Tarragona i els castellers de Vilafranca. També ha programat altres peces més curtes elaborades per La Xarxa amb motiu del Concurs i centrades en episodis històrics de la Colla Vella, la Colla Joves, els Castellers de Vilafranca i els Xiquets de Reus.
El Festival també obre les portes a actes en viu, com diàlegs i presentacions. El pòdcast La Figuereta (amb Joel Brugués, Aina Mallol i Elisenda Rovira) fa una sessió especial i en obert, titulada Cinema de castells de cap per avall; Francesc Valls presentarà l’estudi realitzat, per iniciativa del Cepac, sobre què pensa la societat catalana dels castells, i tres figures de la història dels castells (Guillem Bartolí, Xavier Inglés i Eloi Miralles) dialogaran sobre el memorable final de temporada de 1974, ara fa 50 anys, en què els folres van tornar a ser protagonistes.
Jordi Roigé apuntava que l’objectiu del festival és doble: “ser punt de trobada de tota la producció audiovisual de l’any i ser un motor per incentivar la producció audiovisual castellera. Cada any n’hi ha més. Es troba a faltar el món de la ficció però ja arribarà”.
PROGRAMA IV FESTIVAL CINEMA CASTELLS
Dates: 27, 28, 29 i 30 de novembre de 2024
Lloc: Vilafranca
Tots els actes són gratuïts
Dimecres 27
Fòrum Berger Balaguer
18h Inauguració oficial del Festival.
18.15h Avançament El Gran Teatre del Liceu, plaça castellera (75 anys dels Castellers de Vilafranca), de Jordi Aymerich i Jordi Escofet, coproduït per Punt TV i La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
18.30h Al Cim (Catalan Towers), de Jordi Escofet, coproduït pe Kosmos, Punt TV, 3Cat i La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
19.30h Un passeig pels núvols (sèrie Més amunt), de Jordi Sacristan, produït per La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
20h 1972: la victòria més desconeguda, de Carles Cortés, produït per La Xarxa. (Secció Oficial Curts)
20.15h L’any que la Vella va fer història amb el 3de10fm, de Carles Cortés, produït per La Xarxa. (Secció Oficial Curts)
20.30h La millor trilogia vermella, de Carles Cortés, produït per La Xarxa. (Secció Oficial Curts)
20.45h Va per tu, pèl-roja (sèrie Més amunt), de Jordi Sacristan, produït per La Xarxa. ¬(Secció Oficial Documentals)
Dijous 28 (matí)
Fòrum Berger Balaguer
10 - 14h Sessions de cinema i castells per escolars. Projecció de The Human Tower: tocant el cel amb la punta dels dits, de Ram Deivinei, produït per Rattapallax (2010).
Divendres 29 (tarda)
Vinseum
17.30h 1996: el millor 3de9f, de Carles Cortés, produït per La Xarxa. (Secció Oficial Curts)
17.45h Estrena La consolidació dels castells de 9, de Nil Bertran. (Secció Oficial Documentals)
18.30h Presentació Què pensa la societat catalana dels castells?, xerrada de Francesc Valls sobre l’estudi d’opinió sobre els castells (en col·laboració amb el Cepac)
19.30h El vincle, d’Albert Blay i Lian Subirat, produït per la Colla Jove Xiquets de Tarragona. (Secció Oficial Documentals)
20.30h Diàleg Cinema de castells de cap per avall (emissió en directe del pòdcast ‘La figuereta’), amb Joel Brugués, Aina Mallol i Elisenda Rovira.
Dissabte 30
Fòrum Berger Balaguer
10.30h Al Cim (Catalan Towers), de Jordi Escofet, coproduït pe Kosmos, Punt TV, 3Cat i La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
11.30h Vamos, Jove! (sèrie Més amunt), de Jordi Sacristan, produït per La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
12h 4 camises, de Txell Barbarà, Gio Gonzales i Asser Parreu, produït pels autors i la Universitat Rovira i Virgili. (Secció Oficial Documentals)
11.15h Els finals dels 60 i principis dels 70, imatges del Fons Oriol Rossell. (Secció Temps passats)
13h Diàleg 50 anys de la memorable tardor de 1974, amb Guillem Bartolí, Xavier Inglés i Eloi Miralles.
13.45h Tast de vins.
16.30h 100 piquets, 30 anys bordeus, d’Eduard Rull, produït per Xiquets de Cambrils. (Secció Oficial Documentals)
17.30h 25 anys a la poblesquina, de Rubén Capilla, Benet Íñigo i Jordi Piqué, produït pels Castellers del Poble Sec. (Secció Oficial Documentals)
18.15h Som una colla, d’Àlex Hosta, produït per Marrecs de Salt i Mònica Hosta. (Secció Oficial Documentals)
19h Minyons, una nova era, de Toni Comas i Joan Pahüls, produït per La Xarxa. (Secció Oficial Documentals)
19.45h Projecció de clips de les colles castelleres (*). (Secció Oficial Promocionals a competició)
20.15h Lliurament de premis de les categories a competició i cloenda del Festival Cinema Castells.
(*) Són vídeos corresponents a la temporada 2024
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!