Farrés Brothers

La Mostra i Àuria s'alien per fomentar la inclusió a les arts escèniques: "Tots tenim capacitats i discapacitats"

La companyia Farrés Brothers dirigeix l'espectacle 'FrankMents' que s'estrenarà en el marc del festival d'Igualada

La Mostra i Àuria s'alien per fomentar la inclusió a les arts escèniques. ACN

La Mostra i Àuria s'alien per fomentar la inclusió a les arts escèniques. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Utilitzar el mite de Frankenstein per reflexionar sobre la identitat i la diversitat. Aquest és el repte de 'FrankMents', un espectacle dirigit per la companyia Farrés Brothers i cia., que té la particularitat que tots els actors són persones amb discapacitat del grup Àuria d'Igualada. El projecte Mostra Diversa és una de les novetats de la 26a Mostra d'Igualada, que té per objectiu fomentar la inclusió en les arts escèniques i visibilitzar les capacitats artístiques de les persones amb discapacitat mitjançant el teatre. "Tots tenim capacitats i discapacitats. Som capaços de fer unes coses i incapaços de fer-ne unes altres", explica a l'ACN Jordi Farrés, de Farrés Brothers i Cia. L'espectacle s'estrenarà el diumenge 6 d'abril.

La Mostra d'Igualada, en col·laboració amb el grup Àuria -un conjunt d'entitats d'economia social sense ànim de lucre- estrena aquest any el projecte Mostra Diversa, una iniciativa que té per objectiu fomentar la inclusió en les arts escèniques. El projecte neix amb l'objectiu de visibilitzar les capacitats artístiques de les persones amb discapacitat i crear un espai d'expressió i creació escènica.

L'objectiu del projecte és que cada any una companyia professional diferent de la comarca de l'Anoia dirigeixi un espectacle en què els protagonistes seran joves amb discapacitat del grup Àuria. El primer espectacle de la Mostra Diversa es titula 'FrankMents' i s'estrenarà el diumenge 6 d'abril al Teatre Municipal de l'Ateneu. Està dirigit per la companyia igualadina Farrés Brothers i cia. i proposa una reflexió sobre la identitat i la diversitat, utilitzant el mite de Frankenstein com a punt de partida.

El codirector de l'espectacle, Pep Farrés, ha explicat a l'ACN que ha estat "molt gratificant" participar en aquesta iniciativa i confia que tingui molt recorregut. El seu germà i l'altra ànima de la companyia, Jordi Farrés, ha relatat que han treballat amb la idea que tothom té "capacitats i discapacitats. Som capaços de fer unes coses però incapaços de fer-ne unes altres". Amb aquesta premissa, i servint-se del teatre visual i d'objectes, han creat un muntatge que explica com, a partir d'un munt de fragments diferents, es pot crear una persona. "A l'escenari, mostrem que tots som una combinació única de capacitats i limitacions, i que justament aquesta barreja és el que ens defineix com a persones", relata.

"És una experiència brutal"

Verónica Paz i Miquel Castells són dos dels usuaris del grup Àuria que participen en l'espectacle. Fa mesos que assagen i encaren l'última setmana abans de l'estrena amb una barreja de nervis i il·lusió. "Abans tenia molts nervis, però ara s'ha convertit en il·lusió. Tinc moltes ganes de fer l'obra amb el públic, ho farem súper bé", expressa Castells. Per la seva banda, Paz -que fa el paper de narradora- diu que està sent una "experiència brutal". Explica que també està sent molt emocionant: "Fa dos anys que va morir el meu pare i estic segura que li hauria agradat molt ser-hi el dia de l'estrena".

En tot aquest procés hi participa també Jennifer Bordera, facilitadora de teatre i inclusió del grup Àuria. Diu que és una "oportunitat excepcional" per a ells participar en aquest projecte i, sobretot, que tingui una mirada "molt més enllà del dia de l'estrena". Bordera explica que van començar fa uns mesos amb un aprenentatge de totes les tècniques de teatre i de gestió de les emocions: "Cadascú realment ha fet i ha construït aquesta obra amb allò que més els agrada fer. El personatge del Franc s'ha construït des d'allò que són cadascun d'ells".

Bordera explica que Mostra Diversa es vol consolidar com un projecte que es pugui programar en diferents teatres i festivals, no només a la Mostra. En aquest sentit, Àuria posarà a disposició d'altres entitats socials la metodologia que han creat per a dur a terme aquest projecte amb l'objectiu que es pugui reproduir a altres territoris i contextos.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local