Literatura

Un Cadaqués diferent

L’estudi es basa en una quarantena de novel·les i de reculls de contes i narracions escrits majoritàriament en català, però també en castellà, francès o anglès

Coberta de 'Un Cadaqués de novel·la' de José Luis Bartolom. Eix

Coberta de 'Un Cadaqués de novel·la' de José Luis Bartolom. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.

Cadaqués, al llarg del segle XX es va anar convertint en un lloc mític i cobejat que sovint va ser font d’estudis i de reportatges en tots els camps. José Luis Bartolomé, a la “Presentació” (p. 11-17) del llibre Un Cadaqués de novel·la, amb la ironia que el caracteritza, ho apunta amb aquestes paraules: “Sembla que ja no hi ha temes inèdits o atractius per explorar, quan s’ha publicat fins i tot sobre gossos en aquest cantó del paradís”. Però tot seguit deixa clar que hi ha un camp que ha estat poc fressat, que no ha estat estudiat a fons: “Hi ha una petita escletxa, però, dins d’aquest rocam gegantesc que constitueix la literatura cadaquesenca: el conte i la novel·la”. I, és clar, hi vol posar remei, amb un estudi exhaustiu i documentadíssim, que no vol pas dir avorrit o de mal llegir, sobre la presència de Cadaqués en la novel·la i el conte del segle XX i el que portem del XXI. La “Bibliografia” (p. 163-168) i la “Relació de títols i autors” (169-170) del final del volum en són una bona mostra.

L’estudi es basa en una quarantena de novel·les i de reculls de contes i narracions escrits majoritàriament en català, però també en castellà, francès o anglès, que s’inicien l’any 1911 amb La ben Plantada d’Eugeni d’Ors i es tanquen l’any 2022 amb Asesinato en el Cap de Creus de José Luis Segura. Entremig obres de Josep Pla, Rosa Regàs, Pilar Rahola, Jordi Cabré... Tampoc no s’oblida, malgrat no haver estat recollits en volum, dels nombrosos contes publicats a la revista cadaquesenca Sol Ixent al llarg de les tres etapes (entre 1923 i 2019) de la seva publicació.

L’estudi, a parer meu, té una originalitat que el fa més llegidor, més divulgatiu, menys acadèmic, que no vol pas dir mancat de rigor que quedi clar: no s’hi estudia obra per obra o autor per autor, sinó que el treball s’estructura per temes. Uns temes que formen els vint-i-quatre capítols (el darrer, com apunta el títol, “A tall de cloenda”, és una síntesi del que hem llegit) i que són d’allò més variats: “Contraban al segle XIX”, “Pescadors i pagesos”, “Els primers estiuejants”, “Indianos, americans, cubans”, “Guerra Civil”, “Sexe, alcohol i cosmopolitisme”, “La tramuntana”...  

Una bona aportació, i no només per als amants de Cadaqués, que hem d’agrair a la dedicació de J. L. Bartolomé i a la feina que fan els centres d’estudis locals arreu del país.

Títol: Un Cadaqués de novel·la
Autor: José Luis Bartolomé
Editorial: Centre d’Estudis Cadaquesencs - Diomira
Lloc i any d’edició: Cadaqués, 2023
Nombre de pàg.: 182

Pere Martí i Bertran  (Professor i escriptor)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local