Vilanova i la Geltrú posa punt final a l'Any Víctor Balaguer. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
06-04-2025 19:50
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
La commemoració del bicentenari del naixement de Víctor Balaguer, l'Any Víctor Balaguer, s'ha clos aquest dissabte amb un acte institucional a la Biblioteca-Museu de Vilanova i la Geltrú. La celebració ha comptat amb representants de les institucions i entitats implicades, així com membres dels Amics del Museu Víctor Balaguer, representants del Consell Assessor del bicentenari i públic general.
La cloenda ha servit sobretot per fer balanç d'un any farcit d'actes diversos, des de jornades acadèmiques fins a visites teatralitzades i escape rooms, amb l'objectiu clar que la commemoració fos un esdeveniment de tota la ciutat, amb alternatives per gaudir-ne tothom. L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha volgut recollir aquest esperit que ha orientat la commemoració, i ha destacat que s'ha aconseguir fer reviure l'univers Balaguer, tot recordant-ne “el personatge, la petjada històrica i el llegat”, però sobretot, “fent-ne divulgació per a tots els públics”.
Juan Luis Ruiz ha ressaltat que s'ha aconseguit transmetre la vocació de Victor Balaguer de fer la cultura universal, compartida i pública: “va ser un visionari que va entendre que la cultura és la clau de la llibertat”, ha manifestat. Així mateix, ha reivindicat la vigència d'aquest pensament: “en l'era de la desinformació i les fake news, la societat necessita més que mai arrels sòlides en què sostenir-se”, ha conclòs.
La comissària de l'Any Víctor Balaguer, la professora universitària i doctora en Història de l'Art Teresa-Montserrat Sala, ha dedicat un agraïment a les institucions, entitats i persones que han fet possible la materialització del programa d'actes i ha fet una menció especial a Francesc Xavier Puig Rovira, traspassat el novembre passat, que va ser membre del Consell Assessor. “Que aquest bicentenari no sigui només un acte de record, sinó un impuls per continuar treballant per la llengua, la cultura i el país”, ha declarat, alhora que ha desitjat que “la passió balagueriana per la paraula i el compromís amb el progrés” inspirin aquest propòsit.
En representació de la Generalitat de Catalunya, el director general de Patrimoni Cultural, Joaquim Borràs, ha recordat que l'Any Víctor Balaguer ha format part de les 16 commemoracions oficials que ha promogut el govern català durant el 2024. Així mateix, ha animat la ciutat de Vilanova i la Geltrú a “seguir treballant perquè la figura i el llegat de Víctor Balaguer continuïn essent reconeguts com un referent del patrimoni cultural del país”, i en aquest sentit ha apuntat la importància de la distinció com a Museu d'Interès Nacional des de 2019.
En la mateixa línia, en nom de la Diputació de Barcelona, la gerent dels Serveis de Cultura, Núria Lomas, s'ha referit a la Biblitoeca-Museu com “un referent” a Catalunya i a l'Estat i ha esperonat a afrontar “el repte de donar continuïtat al llegat de Víctor Balaguer amb la mirada del nostre temps”.
L'acte de cloenda també ha tingut una part artística, amb recreacions d'època a càrrec de l'actriu Núria Valls i membres de l'Associació Nautilus durant la visita a la Biblioteca-Museu posterior als parlaments. Així mateix, s'ha comptat amb l'acompanyament musical del grup Mareta Bufona, al jardí del recinte.
Entre els representants institucionals presents, hi ha hagut bona part del Consistori vilanoví, amb la regidora de Cultura i Patrimoni, Eva Bolaño. També ha volgut ser-hi present la secretària d'Infància, Adolescència i Joventut de la Generalitat, Teresa Llorens, que va impulsar el bicentenari fa un any com a regidora de Cultura. Estrets col·laboradors de la commemoració, com els historiadors Jordi Roca i Giovanni Cattini, han estat també a la cloenda. Avui hi ha portes obertes a la Biblioteca-Museu.
Fer reviure l'univers Balaguer
El 9 de març de 2024 es va inaugurar l'Any Víctor Balaguer, la commemoració dels 200 anys del naixement d'aquest personatge cabdal de la Renaixença catalana al segle XIX. S'obria un programa d'actes que s'ha estès durant tot un any i que ha convidat la població de Vilanova i la Geltrú a redescobrir el llegat balaguerià amb què compta la ciutat. D'aquí, el lema que ha guiat la commemoració, L'univers que reviu.
El bicentenari, en paraules de l'alcalde, Juan Luis Ruiz, ha estat “l'oportunitat d'honorar com cal un dels grans noms del nostre país”, amb actes per a públics diversos que han traspassat Vilanova i la Geltrú, ja que també han arribat a Barcelona i a Madrid. S'han recordat totes les facetes de Víctor Balaguer, com a intel·lectual, polític, escriptor, periodista i, per damunt de tot, un gran filantrop i una persona avançada al seu temps.
El punt àlgid de la commemoració ha estat la reobertura de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, el juliol passat, després de dos anys clausurada per importants obres de climatització. El públic ha agraït la recuperació d'aquest espai museístic emblemàtic i de fet en els primers sis mesos obert havia superat els 14.000 visitants; la meitat, entre juliol i agost. Durant l'any, diverses personalitats han visitat la recondicionada Biblioteca-Museu, entre elles el ministre de Cultura, Ernest Urtasun.
Bona acollida de les activitats
El bicentenari ha comptat amb exposicions divulgatives, destacant la commemorativa Entre muses. Gènesi d'un llegat universal, dirigida per la pròpia comissària Teresa-Montserrat Sala i prorrogada fins l'1 de juny, i que de fet serà l'única activitat que cuejarà un cop tancada la commemoració. S'han organitzat 17 diàlegs i conferències, amb un miler d'assistents, així com 12 sessions per a públic familiar, amb 223 participants. També han estat un èxit les 20 sessions gamificades d'escape room, mentre que les 30 visites comentades i jornades tècniques han comptat amb 600 persones. Amb objectiu més acadèmic, s'han organitzat diverses activitats específiques per al sector universitari.
L'Any Víctor Balaguer ha estat promogut per la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a través de l'Institut Municipal de Patrimoni Cultural (IPAC). Des de l'àmbit municipal s'ha organitzat el programa d'actes, amb la direcció específica i l'expertesa de Teresa-Montserrat Sala.
S'ha comptat també amb la col·laboració del Consell Assessor, format per persones coneixedores del llegat balaguerià, així com de l'Associació d'Amics de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer. La commemoració ha estat possible també gràcies al suport d'altres institucions i entitats, com la Diputació de Barcelona, el Ministeri de Cultura, Renfe Rodalies, la Universitat de Barcelona, la televisió local Canal Blau i la Fundació Pinnae.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!