Les vendes per Sant Jordi marquen un nou rècord històric: 26 milions facturats i 2 milions de llibres. ACN
ACN/ Violeta Gumà |
Barcelona
24-04-2025 09:23
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 2€ al mes sense permanència.
Les xifres de tancament del Sant Jordi han certificat el que es palpava al carrer des de primera hora: la diada ha estat de rècord. Segons les dades provisionals de la Cambra del Llibre, s'han facturat 26 milions d'euros i s'han venut 2 milions d'exemplars. A l'espera encara de sumar-hi les vendes a les parades del carrer, s'estima que esdevindrà la millor de la història i se sosté, així, la tendència creixent dels últims anys. En català, s'han imposat autors com Xavier Bosch, Joël Dicker -que repeteix podi en castellà-, Sílvia Soler, Xavier Sala i Martin, Manel Vidal i Toni Cruanyes, mentre que en castellà el rànquing de més venuts l'han encapçalat Javier Cercas, María Dueñas, Freida McFadden i James Clear.
Tot i que encara no s’han tancat les xifres de la jornada i mecanitzat la de les parades del carrer, la facturació de la campanya de Sant Jordi ha estat la més alta des que es tenen registres, esperonada pel fet que ha estat precedida per una Setmana Santa amb bona de venda, en què molts ciutadans han avançat les compres.
L’alta participació ciutadana ha estat acompanyada d’un augment de l’oferta editorial i també del nombre de parades en diferents localitats. A Barcelona, per exemple, hi ha hagut un total de 448 parades de llibres, un centenar de les quals situades davant de les llibreries. A més, s’han organitzat signatures d’autors en unes 200 de les parades. Els espais professionals han guanyat metres lineals fins als 3.500. Els punts de venda s’han distribuït en deu espais i set districtes.
Pel que fa a la ciutat de Girona, les parades de llibres s’han establert al centre, a la Plaça de Catalunya. A Lleida, s’ha ocupat la zona entre la Rambla de Ferran i l’Avinguda de Francesc Macià. La venda de llibres a Tarragona s’ha realitzat a la Rambla Nova; a la mateixa demarcació, Reus ha comptat amb una gran afluència de públic a la Plaça del Mercadal. A la Catalunya central, també s’hi ha donat una participació massiva, tant a la plaça major de Vic com al passeig de Pere III de Manresa. De la mateixa manera, a les Terres de l’Ebre, hi ha hagut una alta participació.
Tradicional rànquing dels més venuts
El Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet públic, també, els autors més venuts aquest Sant Jordi amb dades fins a les 6 de la tarda i amb la informació dels dies previs de Sant Jordi recollida per LibriRed, sistema automatitzat que obté dades de punts de venda de tot Catalunya, entre llibreries independents i cadenes de llibreries. Els títols representen només un 5% del total del total venut.
En ficció en català, destaquen 'Diagonal Manhattan' (Columna), de Xavier Bosch; 'La catastròfica visita al zoo' (La Campana), de Joël Dicker; i 'Cor fort' (Univers), de Sílvia Soler. Completen les primeres posicions 'Aquest tros de vida' (Columna), d'Estel Solé -Premi Ramon Llull-; i 'Somiàvem una illa' (Univers) -Premi Sant Jordi-, de Roc Casagran -Premi Sant Jordi.
Quant a la no-ficció, s'han fet un lloc entre els més populars volums com 'Entre el paradís i l'apocalipsi' (Rosa dels Vents), de Xavier Sala i Martin; 'La passada a l'espai' (Destino), de Manel Vidal Boix i 'La dona del segle' (Columna), de Toni Cruanyes. També tenen xicres similars de venda 'L’art de ser humans' (Destino), de David Bueno; 'La memòria dels catalans' (Edicions 62), de Borja de Riquer (Edicions 62); el nou volum de Carles Porta de 'Crims'; o 'La fugida' (Columna), de Mayka Navarro i Paco Marco.
'Por si un día volvemos' (Planeta), de María Dueñas; 'La muy catastrófica visita al zoo' (Alfaguara), de Joël Dicker; i 'La asistenta' (Suma), de Freida McFadden (SUMA) lideren les vendes en ficció en castellà, al costat de 'En el amor y en la guerra' (Grijalbo), d'Ildefonso Falcones. En no-ficció en llengua castellana hi ha l'últim volum de Javier Cercas, 'El loco de Dios en el fin del ' (Random House), de Javier Cercas; o 'Hábitos atómicos' (Editorial Diana), de James Clear (Editorial Diana).
En literatura infantil i juvenil català, les principals vendes han estat per històries de la diada, com 'Titó. Excursió a la llegenda de Sant Jordi'(Estrella Polar), de Cristina Jiménez Carbó; o 'La llegenda de Sant Jordi' (Estrella Polar), d'Emma Martínez. En castellà, 'Los juegos del hambre 5 - Amanecer en la cosecha' (Molino), de Suzanne Collins; 'Acelerando en rojo'(Crossbocks), d'Iryna Zubkova; o 'Quicksilver' (Faeris Editoria), de Callie Hart.
"El millor Sant Jordi de la història"
En una atenció als mitjans aquest vespre, el secretari tècnic del Gremi de Llibreters, Marià Marín, ha valorat molt “positivament” la jornada. “La gent ha triat, ha remenat i ha descobert llibres diferents, un fet que confirma la tendència que els llibres més venuts són molt diversos”, ha apuntat.
De fet, Marín ha remarcat que la llista de llibres més comprats pels lectors publicada pel gremi suposa "com a molt" un 5% de les vendes. “Des del punt de vista cultural i social això és molt potent i rellevant”, ha assegurat el secretari, que també ha dit que Sant Jordi “no s’ha acabat” i que les xifres anunciades s’han d’acabar de tancar.
En tot cas, el secretari general ha celebrat l’afluència de persones als carrers d'arreu de Catalunya, que ha atribuït a les bones condicions meteorològiques, i ha afirmat que el d’enguany ha estat “el millor Sant Jordi de la història”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!