Preocupació per les aigües fecals abocades al riu Foix

La desembocadura del Riu Foix a Cubelles. fdg/c. castro

La desembocadura del Riu Foix a Cubelles. fdg/c. castro

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) han pres mostres de l’aigua de la desembocadura del riu Foix després que grups ecologistes de Cubelles denunciessin a la fiscalia de medi ambient l’abocament d’aigües fecals en una zona protegida. L’alarma s’encén quan el passat 12 d’octubre un veí de la zona alerta d’una fuita d’aigües fecals a la planta de bombeig situada a la desembocadura del Foix “i que dura uns tres dies”, assegura el president del grup ecologista Fauna de Cubelles, Carlos Rios. Aquest mateix grup alerta a l’Ajuntament de la situació agreujada per una llevantada “que tapona la sortida natural del Foix; llavors les aigües fecals s’estanquen i provoquen la mort d’un centenar de peixos”.

A partir d’aquest moment, els ecologistes decideixen actuar davant “la inoperància municipal” i encarreguen un estudi a un laboratori independent que demostra que el vessament d’aigües fecals és nou vegades superior al permès per la llei. Els resultats s’envien a l’ACA i al departament de Medi ambient per a què es prenguin mesures urgents “davant la greu situació de risc medi ambiental”, assegura Carlos Rios. Paral•lelament, i conjuntament amb algun partit polític, es denuncia el cas a la fiscalia de medi ambient, “però fins que no surt als mitjans de comunicació no es belluga ningú, ni l’Agència Catalana de l’Aigua ni el departament de Medi ambient”, denuncia el secretari de Fauna de Cubelles, Xavier Pla. Ell mateix explica que l’abocament d’aigües fecals provoca el deteriorament de l’entorn, la mort dels peixos i fortes pudors “que ens diuen prové d’una fuga que té la xarxa de clavegueram de Cubelles, que es filtra i surt a la part baixa del riu”. Una situació que per Pla és “inacceptable” perquè “demostra l’abandonament en què es troben moltes infraestructures”, tot plegat agreujat per la lentitud amb què ha actuat l’administració pública, “que només s’ha mogut quan els mitjans de comunicació s’han fet ressò de la situació”.

En aquest sentit, els grups ecologistes de Cubelles situen l’origen del conflicte en el fort creixement del municipi viscut aquests darrers anys i que no ha anat acompanyat d’una millora de les seves infraestructures. Xavier Pla creu que l’explicació a l’abocament d’aigües fecals es troba en la xarxa de clavegueram, “que no dóna a l’abast a causa del ràpid creixement urbanístic de la zona”. Fauna de Cubelles exigeix que s’assumeixin responsabilitats i es prenguin mesures per evitar que es continuïn abocant aigües fecals en una zona inclosa dins la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, “i això vol dir que hi ha l’obligació de preservar-la”, diu Xavier Pla.


(Article publicat al diari AVUI)

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local