Imaginació en temps de crisi

Patrocini i marxandatge, noves formes de finançament de les colles castelleres

Un estudi de la URV dóna a conèixer la gestió interna i la dinàmica de les principals colles del país

L'estudi revela que, a l'actualitat, nomes un 23,3 % de les colles tenen establerta una quota obligatòria, i un 48,8% algun tipus de quota voluntària

Imatge de les colles castelleres durant el Concurs de Tarragona del passat mes d'octubre.  ACN

Imatge de les colles castelleres durant el Concurs de Tarragona del passat mes d'octubre. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El descens generalitzat de les subvencions públiques fa que les colles castelleres apostin per una diversificació en les seves fonts d'ingressos. Segons les conclusions d'un l'estudi de la URV, presentat aquest dimecres pel doctor Jaume Gené i que analitza la dinàmica interna i la gestió de bona part de les colles del país, el patrocini i mecenatge amb empreses així com el marxandatge propi de cada colla poden convertir-se en una important font d'ingressos de cara els propers mesos. El director de l'estudi ha assegurat que en la mesura que els castells són un fenomen popular i ben valorat, les empreses volen poder fer les seves accions de Responsabilitat Social Corporativa en aquest àmbit.

Així mateix i gràcies a aquesta diversificació de les fonts d'ingressos, el marxandatge de productes amb el color i símbols de la colla pot ser una font complementària d'ingressos davant la retallada de els ajudes públiques.

Els resultats de l'estudi, presentat aquest dimecres al matí a Tarragona, també "esperen" que les quotes que han de pagar els propis castellers -ja siguin de tipus voluntari o obligatòries- ajudin a millorar la font d'ingressos de cada entitat. L'estudi revela que, a l'actualitat, nomes un 23,3 % de les colles tenen establerta una quota obligatòria, i un 48,8% algun tipus de quota voluntària. La resta de colles (27,9%) no tenen cap quota.

Gené ha desgranat que el mateix estudi detalla que les principals fonts d'ingressos de les colles són les subvencions -un 32,3%- i les actuacions -un 19,4%-. Quant a les subvencions, més del 70% provenen dels ajuntaments. Finalment, en relació a les actuacions contractades, el pes que aquests ingressos tenen dins el pressupost varia molt en funció del nivell de les colles. Les colles de vuit i de nou són les que aconsegueixen un major percentatge dels ingressos per aquesta via, prop d'un 80%.

Aquest estudi s'ha dut a terme d'acord amb la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), la Fundació Universitat Rovira i Virgili (FURV) i el patrocini del Repsol a Tarragona gràcies a una aportació de 12.000 euros. L'estudi ha tingut en compte que la diversitat de les colles és molt elevada, en funció del seu nivell casteller, la seva antiguitat, grandària de la població en la què estan instal·lades, el nombre de castellers habituals, si estan incloses dins l'àrea castellera més tradicional o en zones de nova expansió.

Del conjunt de colles que hi ha actualment a Catalunya, 43 de les 65 colles han format part del l'estudi. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local