Diccionari de Pseudònims

'Don Nadie' Carner

Publiquen un diccionari amb molts pseudònims desconeguts d’artistes catalans del segle XX

Es poden trobar sobrenoms de múltiples autors de les comarques del Garraf i el Penedès

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El veterà escriptor Albert Manent i Josep Poca acaben de publicar un recull de 7.500 sobrenoms utilitzats per més de 4.000 creadors catalans, alguns d’ells del Garraf i les comarques del Penedès. El llibre, anomenat “Diccionari de Pseudònims usats a Catalunya i a l’emigració”, de Pagès editors, és el punt culminant d’un extens treball de recerca realitzat per Manent en els últims cinquanta anys junt amb la col•laboració de diversos experts culturals d’arreu del territori. El volum ja es pot trobar a les llibreries.

En el diccionari hi apareixen pseudònims utilitzats per tot tipus d’artistes, des d’escriptors passant per periodistes, pintors, dibuixants, cantants o actors que centren o van centrar la seva activitat tant  a Catalunya com a l’estranger durant l’exili. Entre d’altres, es poden trobar múltiples sobrenoms d’artistes del Garraf i el Penedès, com el vilafranquí Manuel Trens (38) i Eugeni d’Ors (18); els vilanovins Joan Collell (Pere Tàpies), Antoni Ferrer i Pi o el bibliotecari Joan Oliva i Milà; una vuitantena d’artistes sitgetans, com Josep Carbonell, Lluís Jou i Mirabent i  Ramon Planes, o artistes baixpenedesencs com el famós Josep Andreu (Charlie Rivel).

“Fa quatre o cinc anys vaig pensar que hauríem de fer aquest diccionari”, explica Albert Manent, que en els darrers cinquanta anys ja havia localitzat milers de sobrenoms gràcies a una extensa feina de recerca en documents i publicacions o a través d’entrevistes amb familiars de creadors catalans. Gràcies a la feina dels col•laboradors de diverses comarques de Catalunya -entre ells diversos membres de l’Institut d’Estudis Penedesencs- que han aportat centenars de noms més al treball, el volum aplega més de 7.500 pseudònims de 4.500 artistes, la majoria d’ells d’àmbit local.

Tot i això,  l’autor del que s’han localitat més sobrenoms és Josep Carner (52), alguns d’ells “realment molts curiosos”, detalla Manent. Entre d’altres firmava com a “Don Nadie” en una revista cultural de l’ambaixada francesa a Mèxic. També s’ha pogut identificar articles del mateix autor al diari de Costa Rica en el que firmava com a Flaminio. “Com que escrivia en molts llocs a la vegada no volia que se l’identifiqués, però no per por, si no per no semblar tant avesagador”, afegeix. Fins a 400 sobrenoms, molts d’ells desconeguts fins al moment, s’han aconseguit identificar d’autors exiliats.

També s’han trobat pseudònims (una trentena) de l’escriptor Manuel Vàzquez Montalban, com “Juan Martin el Empecinado, i de l’artista Imperio Argentina, “la Argentinita”, entre molts altres.

Curiosos i experts

El volum, que actualitza i amplia el diccionari escrit el 1951 per Josep Rodergas, indica en cada cas el pseudònim de l’autor, les seves dades vitals i el mitjà i el lloc en el que va emprar el sobrenom. Albert Manent espera que es converteixi en una “bona eina” tant per experts i curiosos que vulguin ampliar els seus coneixements en història de la cultura catalana del segle XX.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local