Literatura i fotografia

El llegat històric del comerç vilafranquí, en un llibre (VÍDEO)

'Converses de rebotiga: pessics de vida' és una reflexió sobre el perquè de la permanència de certs negocis vinculats al relleu generacional

Eix. Presentació del Llibre 'Converses de rebotiga: pessics de vida'

Eix. Presentació del Llibre 'Converses de rebotiga: pessics de vida'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El llibre “Converses de rebotiga: pessics de vida” ha plasmat en un document escrit l’herència verbal de vàries generacions de 125 famílies propietàries de negocis, botigues i tallers de la ciutat de Vilafranca del Penedès que lluiten dia a dia per mantenir obertes les portes del seus establiments. Els neguits, il·lusions, circumstàncies i anècdotes que els envolten són el que pretén plasmar el document que ara s’edita.  

Es tracta d’un treball ideat, desenvolupat i editat pel fotògraf Mingo Girona i la periodista i escoltadora Montse Bueno, i ha abastat negocis ubicats al terme municipal de la ciutat de Vilafranca del Penedès que porten cinquanta anys o més en actiu; que han estat i estan en mans de les mateixes famílies; que es mantenen dins del mateix sector de producte i que venen al detall.

En un primer moment, com que no es van trobar dades per escrit sobre com localitzar aquells establiments que reunien els criteris establerts, es va trucar a gairebé 700 portes per tal d’esbrinar-ho. A tots els que sí estaven dins dels paràmetres se’ls va proposar de, d’una banda, buscar fotografies antigues vinculades al negoci i, de l’altra, mantenir una conversa – sempre que fos possible - amb un parell de generacions de la família. S’han portat a terme un total de 129 trobades, durant les quals també s’han extret detalls fotogràfics actuals, i s’ha editat el material fins a comptar amb, finalment, 125 reflexions. Tot plegat en tres mesos.

Han ajudat a fer-ho possible moltes persones. En primer lloc, totes aquelles famílies que han accedit a explicar-nos les seves vivències i s’han animat a reflexionar amb els autors. En segon lloc, els professionals que s’han implicat en el projecte i que són en Ramon Bernet – a la maquetació -; l’Anna Mª Cabeza i en Dario Alberca – a la correcció -; la Marta R. Paribàñez – al disseny de la portada -, i en Ricard Rafecas, que acceptar escriure’n el pròleg. Una referència també a la impremta Voisin Mateu, als amics i a la família.

Posteriorment a l’entrada en màquines del material, el manuscrit del llibre ha voltat per la ciutat: visitant autoritats, institucions i entitats vinculades directa o indirectament a l’objecte de treball del document i, en tots els casos, ha estat molt ben rebut. Qui no apareix al llibre o bé no el coneix de primera mà és per desconeixement dels autors, o bé per haver-s’hi negat o per omissió dels propis interessats. També s’ha iniciat un bloc a partir de la seva publicació per tal de fer referència a tot allò que se’n deriva: http://conversesderebotiga.blogspot.com.es/.

Ara la publicació “Converses de rebotiga: pessics de vida” vola sola. Pel moment, són diverses les iniciatives que se n’han derivat. La Biblioteca Torras i Bages ens ha proposat participar en una iniciativa a nivell de Catalunya per ampliar l’arxiu fotogràfic que es diu “Fem memòria...” que estarà operatiu els pròxims mesos i que, en aquesta primera edició, contempla els oficis, i l’historiador Josep Mª Feliu està treballant en una ruta històric-cultural que articula a partir del llibre i que es portarà a terme en el marc del festival “En veu alta” (EVA).  No obstant, n’hi ha d’altres i això ens fa pensar que, molt probablement, el treball serà motiu d’inspiració per a diferents propostes que, per suposat, seran benvingudes.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local