La festa popular, la catalanitat cívica

Bienve Moya instal.la la festa al Museu d'Història de Catalunya

El Museu d'Història de Catalunya acull fins el 29 de maig l'exposició 'La festa popular, la catalanitat cívica'

EIX. 'La festa popular, la catalanitat cívica

EIX. 'La festa popular, la catalanitat cívica

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

CATÀLEG DE L'EXPOSICIÓ

El Museu d’Història de Catalunya acull fins el 29 de maig l’exposició itinerant “La festa popular, la catalanitat cívica”, una mostra que vol explicar de forma gràfica i amena la festa entesa com una de les principals manifestacions cíviques de la població i un marc idoni per expressar la catalanitat a l’espai públic.

“La festa popular, la catalanitat cívica”, comissariada per l'antropòleg i folklorista Bienve Moya i coordinada per la Direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura, vol donar a conèixer la importància i vigència del fenomen festiu, des del punt de vista sociològic i polític, entenent la política com la participació de les persones en els afers ciutadans.

L’exposició mostra com la festa popular va més enllà d’omplir el temps d’oci cultural de la societat i com les manifestacions festives emmarquen les relacions entre les persones que viuen en societat i les seves relacions amb el medi que les envolta. Mostra, per tant la relació de l’home amb la natura, el treball, la religió, l’oci, l’art i la cultura.

Durant dècades, mancada de les eines de l’estat modern, l’activitat cívica i política de la societat catalana es va expressar a través de diversos elements culturals com ara la literatura, l’arquitectura i la música. Avui dia, la festa popular és un dels pocs moviments de masses de caràcter inequívocament català del qual disposa la nostra societat per manifestar la dimensió cívica dels seus membres.

L’exposició consta de cinc àmbits diferenciats que estableixen diverses fase cronològiques. El primer àmbit, “La festa és un gran contenidor”, recull una sèrie de consideracions generals universals, vàlides per a qualsevol societat.

La resta d’àmbits de l’exposició (2. “La Festa Vella”, 3. “Segle XX. La Festa Nova”, 4. “Mitjan segle XX, principis del segle XXI” i 5. “M’exalta el nou i m’enamora el vell”) se centren en l’àrea cultural catalana i en els aspectes més rellevants i significatius de la cultura popular que permeten descriure la seva evolució i explicar la festa tal com avui l’entenem.

L’exposició ja es va poder visitar al Casino. Centre Cultural de Manresa (entre el 28 d’agost i el 26 d’octubre de 2014) i al Museu de la Mediterrània, de Torroella de Montgrí (entre el 8 de novembre de 2014 a l’1 d’abril de 2015). Posteriorment, està previst que l’exposició es pugui visitar a Berga, al Teatre Municipal de Berga, del 31 de maig al 30 de juny de 2015; a Tarragona, a l’Ajuntament, entre el 14 d'agost al 24 de setembre de 2015; a Tortosa, al Palau Oliver de Boteller, entre 2 d'octubre i el 15 de novembre de 2015, i a Olot, a l’Hospici entre 4 de desembre de 2015 al 7 de febrer de 2016.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local