Manuel Trens i Ribas

Una jornada d'estudi sobre Mossèn Trens obre el cicle Paraules al Claustre i +

A la jornada del 16 de maig, hi intervindran, entre d'altres, el director de Museu Diocesà de Barcelona, Josep M. Martí Bonet i l'escriptora Rosa Regàs

Ajuntament de Vilafranca. Una jornada d’estudi sobre la figura de Mossèn Trens obre el cicle Paraules al Claustre i +

Ajuntament de Vilafranca. Una jornada d’estudi sobre la figura de Mossèn Trens obre el cicle Paraules al Claustre i +

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca ha presentat un any més la programació del cicle Paraules al Claustre i + que enguany consta de 10 activitats que, des del mes de maig al mes de setembre, tindran lloc d’una manera periòdica al claustre de Sant Francesc. Són actes tots ells que vinculen el claustre amb la paraula i que volen reivindicar-lo com un espai de reflexió, de pensament, de coneixement i de creació. D’aquí que la programació inclogui formats tan variats com els d’una jornada d’estudi dedicada a un intel·lectual vilafranquí, narracions de contes, recitals poètics, exposicions, cantautors, accions per al públic infantil...tots ells amb la paraula com a vehicle i canal d’expressió principal.

En la presentació del cicle, el regidor de Cultura Raimon Gusi, destacava la jornada d’estudi que enguany es dedica a Manuel Trens i Ribas, més conegut com a Mossèn Trens (1892-1976). La jornada tindrà lloc dissabte 16 de maig, de 9 a 2 del migdia, al claustre. Gusi qualificava Trens com una de les figures “més potents intel.lectualment parlant que ha donat el Penedès i que va posar els fonaments de la vida cultural i literària vilafranquina”.

Mossèn Trens va ser sacerdot, historiador de l’art, escriptor i activista cultural. Entre d’altres va ser director de Museu Diocesà de Barcelona, impulsor de l’Exposició d’Art del Penedès de l’any 26, col.laborador de la revista d’avantguarda helix, traductor de la novel.la Ulisses de James Joyce al català i fundador de la revista Ars sacra. Del seu llegat cultural a la Vila, destaca la donació que va fer l’any 1976 al llavors Museu de Vilafranca d’unes 700 peces d’art de la seva col.lecció particular.

Pel regidor de Cultura, Mossèn Trens va ser un intel.lectual molt progressista per la seva època, malgrat que no va ser prou ben entès arran de la publicació del seu llibre Vilafranca, senyora vila. “Trens defensava valors tradicionals però alhora era crític amb el conservadorisme i amb la inacció en matèria cultural”, ha afirmat Gusi.

Per la seva banda, la tècnica de Cultura, Sílvia Amigó, destacava la qualitat dels ponents de la jornada com l’historiador Joan Solé Bordes, la filòsofa Ana Gonzalez Batiste-Alentorn, el director de Museu Diocesà de Barcelona, Josep M. Martí Bonet, la filòloga Sílvia Coll-Vinent, el professor Fonxo Blanc, o l’escriptora Rosa Regàs, que va ser alumna de Mossèn Trens i al qual dedica dos capítols de la seva darrera novel.la autobiogràfica.

En representació del VINSEUM, Jordi Ribas destacava que en ocasió de la jornada es podran veure a la sala capitular del claustre quatre retrats de Mossèn Trens de diferents èpoques i un bust de l’any 1936, provinents del fons del Museu. Alhora es vendran exemplars del llibre Vilafranca, senyora vila i altres proses, reeditat per l’editorial Vilatana l’any 1990. L’assistència a la jornada “Mossèn Trens, un llegat cultural que perdura” és gratuïta però cal inscriure’s prèviament. Informació i inscripcions: cultura@vilafranca.org o al tel. 93 890 04 59.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local