Museus de Sitges. Can Falç
Redacció |
Sitges
11-05-2015 14:08
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’emblemàtic edifici de Can Falç està gestionat des d’aquesta setmana pel Consorci del Patrimoni de Sitges. La Diputació de Barcelona, titular de l’immoble des que el va rebre en herència l’any 2000, l’ha cedit al Consorci, amb l’objectiu que piloti el nou projecte que l’ha de convertir en un espai museístic i patrimonial que rehabilitarà la casa pairal de Can Falç, donarà cabuda a les col·leccions d’arqueologia sitgetana i de Marineria Emerencià Roig i Raventós, explicarà el passat mariner i agrícola de Sitges –així com les seves diverses indústries– i actuarà com a centre patrimonial i usos culturals.
El lliurament de les claus de Can Falç al CPS va tenir lloc en un acte administratiu divendres passat. Per part de la Diputació de Barcelona, la directora de l’Àrea de Serveis d’Edificació i Logística, Teresa Planas, i el director de Serveis de Planificació Econòmica, Javier Martínez de Morentín i per part del CPS la seva directora – gerent Vinyet Panyella, van signar a la Sala del Brollador del Cau Ferrat l’acta que acredita la cessió. Prèviament, Planas, Martínez de Morentín i Panyella van visitar l’edifici, acompanyats de personal tècnic i de seguretat de totes dues institucions i de l’Ajuntament de Sitges. En la seva visita van inspeccionar les diferents sales, espais i jardins de Can Falç, que actualment es troba en un estat de degradació pronunciat degut als anys de tancament, per bé que en els darrers tres anys s’hi han portat a terme diverses intervencions per a la salvaguarda de l’edifici i el seu contingut.
El Consorci iniciarà en breu els treballs per treure a licitació el projecte de rehabilitació, per als quals compta amb una partida inicial de 280.000 euros. Els principis que hauran de regir aquesta actuació són la recuperació del patrimoni històric, artístic i cultural de l’edifici i del seu contingut; la seva difusió, dinamització i explotació com a centre cultural; la rendibilitat social, cultural, educativa, turística i econòmica del projecte; i la seva sostenibilitat econòmica.
Can Falç és l’edifici particular més antic de Sitges; la seva existència apareix en documentació de 1669. Fins l’any 2000 va estar habitat, tot i que ens anys anteriors havien iniciat una certa decadència, que es va pronunciar a partir que l’immoble va quedar buit. L’edifici, en primera línia de mar, disposa també d’un jardí interior, que enllaça amb l’actual espai públic de l’Hort de Can Falç. Els treballs de rehabilitació requeriran una profunda intervenció interior, per tal de salvar el patrimoni arquitectònic i fer-lo adaptable als nous usos que estableixi el projecte. La Diputació de Barcelona se’n farà càrrec del manteniment durant el present any, a l’espera de la licitació de projecte i l’inici dels treballs de rehabilitació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!