Museus de Sitges. Dues arquilles de Can Falç entren als museus
Redacció |
Sitges
28-05-2015 10:10
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El recent traspàs de l’emblemàtic edifici de Can Falç al Consorci del Patrimoni de Sitges ha permès l’ampliació de les col·leccions de Museus de Sitges amb obres procedents d’aquest espai. És el cas de dues arquilles del segle XVII, que tot just han estat restaurades i que es presentaran el proper divendres en la Peça del Mes. És la primera Peça del Mes dedicada a una obra –en aquest cas, dues– de Can Falç.
Les dues arquilles formaven part del mobiliari de Can Falç. Són d’una taula denominada bufet o bufetillo, decorada amb dos pilars salomònics i talls de motius vegetals i florals, que recullen dues àligues. Podria tractar-se de l’emblema imperial de la Casa d’Àustria, ja que es coneix que l’any 1669, Joan Josep d’Àustria va regalar dos mobles a Joan Falç per la seva hospitalitat. Aquestes peces amb emblemes imperials estaven integrades en un moble que servia per guardar-hi tota mena d’objectes com papers, joies i altres articles d’ostentació. A Sitges hi ha diversos edificis d’època –com la mateixa porta antiga del Cau Ferrat– que contenen reproduccions de l’àliga bicèfala de la Casa d’Àustria, considerades uns elements de resistència a la invasió borbònica de 1714.
La restauració de les arquilles ha estat realitzada per Marc Fabra, responsable de la recuperació d’una vintena de mobles del Cau Ferrat durant les obres de reforma. L’actuació s’ha dividit en dues fases: en primer lloc, es van concentrar en revertir un atac de xilòfags amb gran afectació a la fusta del moble. La segona part ha estat la més dura, ja que s’ha treballat per recuperar l’estabilitat per evitar que el suport de l’arquilla s’ensorri.
Les peces ja llueixen a la sala 5 del Museu de Maricel, la del Barroc i Neoclàssic. Divendres (a les 19h, al Museu de Maricel), protagonitzaran la Peça del Mes, amb una explicació que anirà a càrrec del mateix Marc Fabra i de la historiadora de l’art Mònica Piera. També hi intervindrà la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella.
La incorporació de Can Falç al mapa del Consorci del Patrimoni de Sitges ha suposat l’ampliació del fons patrimonial. A més d’aquestes dues arquilles, altres obres, com un conjunt de cadires del tombant dels segles XVIII – XIX o un oli de Joan Batlle i Amell, s’hi han afegit a les col·leccions locals.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!