35a edició del FIMPT

La gralla i l'acordió, protagonistes d'una nova edició del FIMPT

El reconegut Kepa Junquera tornarà a actuar a Vilanova i la Geltrú en un festival que també vol consolidar-se com a plataforma de projectes emergents

Kepa Junquera. ACN

Kepa Junquera. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La 35a edició del Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) arribarà a Vilanova i la Geltrú entre els dies 1 i 4 d'octubre amb una programació on la gralla i l'acordió ressalten com a elements principals. Els directors artístics volen refermar el festival com a aparador dels sons de gralla fusionats amb altres músiques, mentre situen l'acordió diatònic com a protagonista de tota la jornada del dissabte dia 3, amb Kepa Junquera com a reclam principal. Al costat dels músics consolidats, però, el FIMPT també vol erigir-se com a plataforma de nous projectes, com el llibre '24 rumbes per a diatònic' del músic Carles Belda o la formació emergent 'The new catalan ensemble'.

El proper FIMPT l'obrirà el concert d'Elisabet Raspall i Jordi Paulí, que han versionat per a aquesta edició la música insígnia del festival, 'Passeig del Carme'. Precisament, els programadors han situat Raspall i Paulí com a exemple de producció local que ha comptat amb el suport i l'empenta del FIMPT. El director artístic, Josep Contreras, ha subratllat que tenen la voluntat d'"ajudar projectes que estan en idea o bé directament donar idees" a nous talents, als quals ofereixen un espai com a "oportunitat" per mostrar noves creacions.

Des de l'Ajuntament de Vilanova, la regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha destacat també que aquesta col·laboració amb la creativitat és una de les evolucions més destacades que ha tingut el FIMPT. En aquest sentit, Llorens ha dit que "el suport a la creació s'ha consolidat amb produccions pròpies, intentant apropar la música popular i tradicional a tots els públics". Com a plataforma de projectes emergents, Llorens ha dit que el festival vol remarcar la seva voluntat de ser un lloc "de referència".

Espais musicals consolidats

Divendres dia 2 i dissabte dia 3 d'octubre serà quan la gralla tindrà un especial protagonisme. A través de l'espai 'Sons de gralla', els organitzadors volen tornar a donar novament un espai singular a aquest instrument. En concret, es podran veure les actuacions de La Vella Dixieland i els Vernets, els grallers La Virola i els Confins. Josep Contreras ha assegurat que aquest apartat del programa vol "abraçar tots els son més tradicionals, veient com es barregen i es fusionen amb altres estils".

Al costat de la gralla, l'acordió s'erigirà aquest any com a element destacat del mateix dissabte, amb el concert 'Una pequeña historia de la Trikitixa' de Kepa Junquera i Sorginak, però també amb el trio d'actuacions que protagonitzaran Riu, Germà Negre i Esne Beltza. Aquestes tres formacions es podran veure a la Plaça de la Vila, que el FIMPT recupera com un dels escenaris principals, després de diverses edicions sense haver utilitzat aquest espai al centre de la ciutat.

La resta del cartell l'omplen les activitats infantils englobades dins el 'FIMPits' -amb tallers i espectacles de carrer-, les activitats gastronòmiques amb espais de consumició i maridatge dins la 'FIMPTeca', i el 'Firasac', que els organitzadors defineixen com l'espai de "recerca i desenvolupament del festival". Així, dins el 'Firasac' s'hi reuniran lutiers de diversos instruments tradicionals per poder intercanviar coneixements.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local