Una guia revela tots els secrets descoberts fins ara al jaciment de la Font de la Canya. Roger Vives
Roger Vives |
Vilafranca del Penedès
02-10-2015 19:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En plena potenciació de l'enoturisme penedesenc, el Consell Comarcal de l'Alt Penedès va rememorar aquest dijous al vespre l’origen del tret més distintiu del nostre territori. I és que a la sala de plens va tenir lloc la presentació de la guia arqueològica del jaciment ibèric de la Font de la Canya, situat a Avinyonet i que és considerat com l'origen de la vinya a Catalunya després de ser descobert per l’avinyonetenc Xavier Esteve l’any 1997. L'obra ha estat editada per l'Institut d'Estudis Penedesencs (IEP) i la seva posada en escena va comptar amb la presència d’una cinquantena d’assistents.
En el torn de parlaments, Daniel López, arqueòleg i coordinador de la guia, va agrair la tasca de “totes les persones que han col•laborat al jaciment, ja sigui en l'excavació o en altres aspectes”, però també es va mostrar esperançat en què “la guia sigui un punt d'inflexió per a la recerca al jaciment, que ens permeti créixer”, tot alertant que “la part més coixa és la de recursos econòmics: a dia d'avui rebem 8.000 euros anuals per aquesta potent recerca. Esperem que serveixi per convèncer les administracions o donatius privats”.
López va concloure el seu parlament recordant la importància del jaciment: “hi tenim els nostres orígens, els de la vinya i el vi i, per tant, l'oportunitat de conèixer-los millor”.
Núria Molist, arqueòloga i membre de la secció d'arqueologia de l'IEP, va assegurar que la publicació “em falta molta il•lusió, és un jaciment espectacular i la guia conté una informació. Apareixen tots els treballs d'especialistes del jaciment, recull l'entusiasme de l'equip, de la gent que hi ha participat i fins i tot hi queda reflectit el seu entusiasme”.
L’arqueòloga va subratllar el fet de ser “l'origen de la vinya a Catalunya” i que ha permès saber que “abans dels íbers ja n'hi havia”. Molist també va afirmar que “l'arqueologia dóna sorpreses i fruits a la llarga”, alhora que matisava que “el jaciment ha madurat, ja ens ha permès conèixer molta informació i ara és un moment adequat per publicar-ho”.
A l'acte també hi va assistir Ramon Ten, responsable del Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat, que va recalcar que “és una guia molt bona en quan ha contingut, edició i presentació. És un jaciment trascendental i cabdal en el que en el seu moment vam fer una intervenció d'urgència i posteriorment hi hem anat col•laborant”. Ten va destacar que la guia “aporta estudis de metalls, dels grans de raïm i com vivia la gent” en aquella època.
Per altra banda, Albert Tubau, president de l'IEP va manifestar la seva satisfacció i declarà que “és un llibre que entra pels ulls, amb il•lustracions. El contingut és ric, divers i pedagògic. Només hi ha un però: quedarà ben aviat antiquat: segur que el jaciment depararà ben aviat més troballes i sorpreses i haurem de pensar en una segona edició ampliada i revisada”.
Finalment, Tubau va puntualitzar que “la guia és el volum número 200 publicat per l'IEP, el que suposa un llibre cada dos mesos en els seus 38 anys d'història”.
L'acte de presentació també va comptar els parlaments del president del Consell Comarcal, Francesc Olivella; del conseller de cultura, Raimon Gusi; i de l’alcalde d’Avinyonet, Oriol de la Cruz. Tots tres es van mostrar satisfets i van expressar la importància que té per al territori el jaciment i l'edició de la nova guia arqueològica.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!