Font de la Canya

Comencen les excavacions arqueològiques al jaciment ibèric d'Avinyonet

Una quinzena d’estudiants, arqueòlegs i col·laboradors de la comarca estaran allotjats i treballaran a la casa de colònies de Sant Pere d’Avinyó durant aquests dos mesos

Entre els objectius científics de la present campanya cal destacar l’obertura en extensió per tal de poder documentar els límits del jaciment

Font de la Canya/ CRBMC . Imatges de les excavacions i materials recentment restaurats

Font de la Canya/ CRBMC . Imatges de les excavacions i materials recentment restaurats

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Entre els dies 4 d’agost i 28 de setembre tindrà lloc la 15a campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment ibèric de Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès. Font de la Canya va ser un important centre de mercaderies de l’antiguitat, ocupat durant l’època preibèrica i ibèrica (segles VII-II aC), on, a més, s’han documentat les evidencies més antigues sobre els inicis de la vinya i el vi al Penedès i Catalunya.

Entre els objectius científics de la present campanya cal destacar l’obertura en extensió per tal de poder documentar els límits del jaciment i la nova zona d’hàbitat del segle VII aC documentada a les excavacions de l’any passat. Paral•lelament es continuarà amb l’excavació de recintes de la zona d’hàbitat del segle III aC, amb la intenció de localitzar el celler de Font de la Canya i més antic del Penedès.

Per altra banda, la continuació de l’excavació de la zona d’hàbitat és clau per poder conèixer l’evolució diacrònica del jaciment. A més, tal i com indiquen les nombroses dades relacionades amb la vitivinicultura desenvolupada a Font de la Canya, és altament probable que, en alguna d’aquestes estances o recintes, es trobi l’espai físic on es realitzava el premsat del raïm, el celler.

Les excavacions arqueològiques realitzades anys anteriors han permès documentar un notable ventall de materials (ceràmics, metàl•lics, arqueobotànics, etc.) relacionats directament amb la pràctica de la vitivinicultura i el consum del vi.

A la fase més antiga de l’assentament (Preibèric o Primera Edat del Ferro) del segle VII aC, es documenta el conjunt més nombrós i més antic de llavors arqueològiques de Vitis vinifera ssp. vinifera en tot el nord-est peninsular. Els materials ceràmics d’importació relacionen directament la introducció de la vitivinicultura i el consum del vi al Penedès amb els contactes colonials, especialment els fenicis.

A partir de la fase d’època Ibèrica (segles VI-IIaC) augmenten els indicadors relacionats amb l’arboricultura de la vinya: podalls de ferro per al manteniment de la vinya, una base de premsa per a fer vi, cullerots de bronze per servir-lo als convidats, gots i gerres de ceràmica per veure’l, àmfores per al seu transport, etc. Tanmateix, durant aquesta fase te lloc la difusió i consolidació definitiva de la vitivinicultura al Penedès i Catalunya, abans de l’arribada dels romans al nostre territori.

Com és habitual les excavacions arqueològiques es duran a terme per un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona i per tot un seguit d’arqueòlegs i estudiants de diferents universitats tant catalanes com de fora, així com de diversos col•laboradors de la comarca.

Finalment les excavacions es podran dur a terme gràcies a la subvenció del Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament d’Avinyonet del Penedès i la Universitat de Barcelona. Així mateix, cal agrair el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, DO Penedès, Institut d’Estudis Penedesencs, la cooperativa d’iniciativa social ACTUA i VINSEUM. També regraciar les ajudes del propietari dels terrenys on s’ubica el jaciment, el Sr. Maurice Bottom de la Finca la Gramanosa, i altres cellers com Artcava, Mas Comtal i Caves Avinyó.
 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local