Festival de Cinema de Sitges

Paula Ortiz: "No hem fet una reconstrucció de 'Bodas de Sangre', hem donat forma al que l'obra diu"

La coproducció catalana 'La Novia s'estrena al Festival de Cinema de Sitges després del seu pas per Sant Sebastià

La directora de 'La Novia', Paula Ortiz, i l'actriu Imma Cuesta al Festival de Sitges. ACN

La directora de 'La Novia', Paula Ortiz, i l'actriu Imma Cuesta al Festival de Sitges. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de projectar-se al Festival de Cinema de Sant Sebastià, la coproducció catalana 'La novia' de Paula Ortiz arriba al certamen de Sitges, on es projecta a la Secció Noves Visions One Inauguració. Aquesta adaptació de 'Bodas de sangre', de Federico Garcia Lorca, gira al voltant d'un triangle amorós on les imatges poètiques hi tenen un pes d'una gran força. En una entrevista a l'ACN, Paula Ortiz ha ressaltat que "no han fet una reconstrucció de 'Bodas de Sangre', sinó que han donat forma al que l'obra diu". "Hem intentat donar forma sonora, atmosfèrica, plàstica i visual al text" de Lorca, ha ressaltat.

La núvia es prepara per al seu casament amb el nuvi, però el seu cor anhela estar amb Leonardo. Aquest és el triangle amorós de 'La Novia' que està interpretada per Inma Cuesta, Asier Etxeandía, Álex García, Manuela Vellés, Consuelo Trujillo i Leticia Dolera.

Ortiz ha explicat que la pel·lícula ve d'una cosa "molt passional i íntima" perquè Lorca, com ha dit, ha construït la seva identitat i sensibilitat i li ha ensenyat a mirar. Lorca li va arribar "per atzar" perquè els llibres del poeta estaven a casa dels seus pares i se'ls va llegir "per curiositat". "Em va commocionar de manera radical i aquest món ha estat sempre allí", ha dit.

S'ha mostrat convençuda que actualment es viu "un moment de canvi en tots els nivells i no només per la crisi econòmica, sinó que és un moment frontissa de sensibilitat sociocultural molt gran i els narradors han de reprendre els relats de les grans preguntes". Segons Ortiz, si s'esfondren els esquemes, "hem de preguntar-nos com volem viure i això és el què pregunta 'Bodes de Sangre', si és possible viure sense dolor, si es possible l'amor, el desig i la reconciliació".

Ha assegurat que les dones no viuen "en el context de la dona 'lorquiana' que era terrible. Aquest món de tancament i de silenci i repressió de les dones, que Lorca dibuixa molt bé, és important recordar i retratar perquè venim d'allí tot i que ja no es dóna". Així mateix, ha manifestat que 'Bodas de Sangre' tracta sobre altres temes com "la lluita entre la llei i el desig, entre el que veritablement ets i desitges ser i el que la societat t'imposa. Les esquerdes que obra 'Bodas de Sangre' són tan actuals i creuen el temps i l'espai".

Ortiz ha apuntat que 'La novia' és "molt literal, tots els diàlegs dels personatges formen part del text". De fet, han dut a terme "una reconstrucció de l'estructura, del trencaclosques de l'obra i li han donat una forma a l'univers 'lorquià' amb diferents referències visuals. "No hem fet una reconstrucció, sinó que hem donat forma al que l'obra diu", ha assegurat.

Nascuda a Saragossa l'any 1979, Ortiz és doctora en teoria d'escriptura de guió de cinema, va desenvolupar els seus estudis en direcció cinematogràfica a Nova York i a la UCLA. Després de dirigir diversos curtmetratges, va debutar al llarg amb 'De tu ventana a la mía' fa quatre anys.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local