Arqueologia

Els ramats de la Font de la Canya: transhumància a l’edat del ferro?

Els investigadors han pogut saber què menjaven i d’on venien 7 ovelles trobades a les sitges d’època ibèrica del jaciment d'Avinyonet

Restes arqueològiques d'ovelles del segle III a.C.. Font de la Canya

Restes arqueològiques d'ovelles del segle III a.C.. Font de la Canya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El jaciment ibèric continua desvetllant detalls de la vida diària al Penedès al segle III a.C. A partir d’anàlisis químiques de l’esmalt de les dents, els investigadors han pogut saber què menjaven i d’on venien 7 ovelles trobades a les sitges d’època ibèrica del jaciment de Font de la Canya.

Els resultats d’aquest estudi pilot, encapçalat per la Dra. Silvia Valenzuela i Sergio Jiménez (responsables de l’arqueozoologia a Font de la Canya), publicat a la revista Journal of Archaeological Science Reports, mostren que les ovelles van créixer a les immediacions del jaciment, i que segurament no van transhumar cap a altres zones com el Garraf o la plana central.

La seva dieta era sobretot estacional, probablement amb una aportació de mill a l’estiu. Saber això és possible gràcies als elements químics de carboni, oxigen i estronci, que tots els animals incorporem al nostre organisme a partir dels aliments i l’aigua que ingerim. Actualment s’està ampliant el número de dents analitzades i, properament, es podran donar més detalls sobre la dieta i l’origen de les ovelles de la Font de la Canya, un centre de mercaderies d’època ibèrica al bell mig del Penedès.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local