Imatge de la nova rampa d'accés a la planta baixa de la biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Sitges
26-10-2015 09:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Sitges està enllestint la restauració de la biblioteca Santiago Rusiñol, ubicada a l'edifici noucentista on havia viscut el pintor Miquel Utrillo. La finca és de 1915, i l'ajuntament n'ha volgut eliminar les barreres arquitectòniques i reforçar el valor patrimonial. "Un edifici de caràcter noucentista, l'hem preparat per atendre serveis bibliotecaris del segle XXI", ha apuntat a l'ACN l'alcalde Miquel Forns. Un dels elements en què més s'ha incidit és en conservar l'estil arquitectònic, amb especial atenció a les rajoles hidràuliques. Forns ha explicat que l'objectiu ha estat "donar una sensació de confort i d'art". La biblioteca ha estat dos anys tancada i la previsió és que reobri a l'abril.
Durant el temps que han durat les obres, s'han eliminat els graons entre sales, s'ha instal·lat una rampa d'accés i també un ascensor per comunicar les tres plantes. "Hem fet que la biblioteca sigui accessible per a tothom", remarca Miquel Forns. En paral·lel a la supressió de les barreres arquitectòniques, s'ha restaurat el terra de totes les sales, que formava dibuixos diferents de rajola hidràulica a cada espai de l'edifici.
En concret, s'han reproduït els estampats dels terres antics i, a les habitacions amb rajola convencional, s'ha instal·lat un nou disseny hidràulic d'estil noucentista. Segons Forns, s'ha volgut destacar aquest element "propi de moviments artístics de finals del segle XIX i principis del XX". Al mateix temps, s'han pintat les parets de colors, en consonància amb cada dibuix i també s'han obert noves finestres internes per potenciar la llum natural.
La rehabilitació de la finca farà que la biblioteca Santiago Rusiñol recuperi sales que fins ara estaven en desús, i la previsió és poden incorporar nous serveis. En aquest sentit, Miquel Forns ha explicat que confien implantar les noves tecnologies en els serveis habituals de l'equipament, amb la intenció, per exemple, d'instaurar un sistema de màquines dispensadores d'auto préstec.
Les obres han estat més complexes del que es preveia inicialment, per poder conservar al màxim els elements icònics. Tot el procés ha costat 800.000 euros, subvencionats per la Generalitat i la Diputació de Barcelona. Ara, el govern de Sitges vol instal·lar un sistema de climatització, que assumirà el pressupost municipal. Tot i que actualment ja s'han organitzat visites de portes obertes per veure l'espai renovat, la reobertura serà a l'abril perquè es preveu que la climatització i el trasllat dels documents s'allargui tot l'hivern.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!