Arqueologia i col·leccionisme inspiren els dos nous llibres de Museus de Sitges. EIX
Redacció |
Sitges
03-11-2015 23:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Museus de Sitges acaba de publicar dos nous llibres que expliquen i contextualitzen el passat i el present de les arts des de disciplines tan suggerents i diferents com l’arqueologia o el col·leccionisme. El primer d’aquests volums es titula Arqueologia a Sitges i sorgeix de la primera Jornada d’Arqueologia de Sitges, celebrada el febrer de 2014 al Palau de Maricel. L’obra ha estat dirigida per l’arqueòleg de Museus de Sitges Pere Izquierdo, que també va ser el coordinador de la jornada, i recull una visió actualitzada i coral de la gran riquesa arqueològica sitgetana.
El llibre inclou vint articles breus (d’un màxim de cinc pàgines) que s’han redactat de manera entenedora i divulgativa i acompanyats per diverses il·lustracions a tot color. La intenció és que, mantenint el rigor i la utilitat per als especialistes en la matèria, també sigui una eina que apropi l’arqueologia a tots els públics.
D’una manera o altra, en la confecció d’Arqueologia a Sitges hi han participat tots els arqueòlegs que en les últimes dècades han treballat a la vila. Un fet que converteix el llibre en una obra imprescindible per poder entendre el passat més remot de Sitges i un patrimoni arqueològic que, segons els propis autors, s’ha de conèixer i protegir encara més.
Museus de Sitges preveu que tant aquest volum com la jornada d’arqueologia en què s’inspira tinguin una continuïtat bianual. A més, de cara a futures ocasions, la cita girarà al voltant d’un tema transversal que permeti comparar allò que es troba a Sitges amb treballs arqueològics d'altres llocs.
L’altre volum editat per Museus de Sitges és Antics i nous col·leccionistes. Materials per a la història del patrimoni artístic de Catalunya, que també sorgeix d’unes jornades organitzades pel Consorci. En aquest cas, són les sessions dedicades als estudis sobre el món del col·leccionisme. L’anàlisi d’aquesta disciplina artística no només reconstrueix el perfil i l’aportació de promotors, sinó que també posa l’accent en el procés de definició i en el desenvolupament temporal de les seves col·leccions; tant d’aquelles que queden reduïdes a un espai més aviat familiar com de les que acaben adquirint una dimensió pública.
Coordinat per Bonaventura Bassegoda i Ignasi Domènech –que també són els responsables de la Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus–, el llibre ha estat editat conjuntament amb altres museus i universitats de Catalunya i s’inclou dins la prestigiosa col·lecció Memoria Artium. Aquest segell ofereix monografies basades en investigacions originals, fetes per specialistes però sense renunciar a l’amenitat necessària per connectar la història de l’art del país amb el públic lector majoritari.
En aquest volum, per exemple, s’hi apleguen articles que toquen aspectes tan diversos com el col·leccionisme en l’arqueologia o les joguines i, alhora, s’hi estudien fons que, malgrat el pes eminentment urbà del fenomen col·leccionista, s’han format més enllà de Barcelona. Per tot plegat, Antics i nous col·leccionistes. Materials per a la història del patrimoni artístic de Catalunya constitueix, juntament amb antiquaris, experts, col·leccionistes i museus, una obra de referència inexcusable per bastir la futura història del col·leccionisme d’art català.
Totes dues obres es poden adquirir a la botiga dels Museus de Sitges. L’espai està situat a Can Rocamora, a l’entrada dels museus Cau Ferrat i Maricel.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!