El Cau Ferrat reivindica el Greco a Saragossa. Museus de Sitges
Redacció |
Sitges
25-11-2015 17:35
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La màgia i l’empremta del Cau Ferrat és un dels eixos protagonistes de l’exposició sobre Santiago Rusiñol i el Greco, que acull el CaixaForum de Saragossa fins el 7 de febrer. El Greco. La mirada de Rusiñol és el darrer acte de la commemoració del 400 aniversari de la mort del genial artista cretenc, que es va celebrar al llarg de l’any passat. La mostra arriba a Saragossa després d’haver-se exhibit a Barcelona i Palma de Mallorca i en coorganització del Consorci del Patrimoni de Sitges amb la Fundació Godia.
L’exposició gira entorn la valorització de la figura del Greco gràcies a la decisiva aportació de Santiago Rusiñol i els modernistes en el tombant de segle, així com la influència que va exercir sobre el senyor del Cau i els seus coetanis. Rusiñol va proposar el Greco, a finals del segle XIX, com un paradigma de modernitat i reflex del seu nou credo artístic. Fins aquella època, el Greco no encaixava en la visió academicista dominant en l’art. Aquest enfoc va canviar radicalment en pocs anys gràcies al paper de Rusiñol i els modernistes i que ja havien iniciat els impressionistes, que van reivindicar la seva visió expressiva i els seus valors subjectius i espirituals.
La mostra més evident de la importància que Rusiñol va concedir al Greco va ser l’adquisició a París dels dos olis Les llàgrimes de Sant Pere i Magdalena penitent amb la creu, que el 1894 va portar en processó cívica al Cau Ferrat com un gran esdeveniment social i artístic. Dos anys després, Rusiñol va impulsar la construcció del monument a Sitges, que va realitzar Josep Reynés i que s’inauguraria per subscripció popular el 1898.
Els dos olis del Greco del Cau Ferrat es mostren a l’exposició del CaixaForum de Saragossa, junt amb més de quaranta obres, de les quals prop de la meitat provenen del Cau Ferrat. L’exposició constitueix una oportunitat per al Cau Ferrat per a difondre la seva obra i perfil a Saragossa, ja que presenta alguns olis significatius de la seva col·lecció, com els retrats de Carles Mani, Modesto Sánchez i Miss Mac Flower, de Santiago Rusiñol; El novici i Dijous sant, del mateix autor; i les còpies de clàssics del Greco que van realitzar Ramon Pichot i Ignacio Zuloaga.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!