Pla Nacional de Fotografia

S'estrena el primer portal integral del patrimoni fotogràfica de Catalunya

‘Fotografia a Catalunya’ és la primera concreció del Pla Nacional de Fotografia aprovat ara fa un any

La Generalitat estrena el primer portal integral del patrimoni fotogràfica de Catalunya. EIX

La Generalitat estrena el primer portal integral del patrimoni fotogràfica de Catalunya. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha presentat aquest dilluns el web ‘Fotografia a Catalunya’, el primer dels compromisos lligats al Pla Nacional de Fotografia aprovat el desembre de 2014. Es tracta d’una plataforma en línia que recull de forma conjunta la cultura fotogràfica a Catalunya i el seu “immens” patrimoni. Amb la web “es comença a fer visible” aquest conjunt patrimonial, ha celebrat Mascarell, i se salda així “una assignatura pendent de tota la vida”. ‘Fotografia a Catalunya’ és un portal dissenyat visualment al servei de la imatge prioritzant l’alta definició i amb un motor de cerca molt ràpid, que neix amb 1600 imatges disponibles i vol oferir-ne almenys 15.000 a finals de 2016.

El patrimoni fotogràfic català està format per un total de més de 35 milions de fotografies inventariades, conservades en els més de 323 arxius del sistema públic d’Arxius, museus i altrs centres de referència com l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). En tot cas, l’objectiu del portal Fotografia a Catalunya no és el de ser un “contenidor” de tot aquest ingent patrimoni, sinó “una mostra representativa de què és la fotografia a Catalunya”, en paraules de Ferran Mascarell. Un punt, a més, on aquell que tingui interès en determinat fotògraf o col·lecció trobi referenciada la seva ubicació (física o digital) i/o estat de conservació per poder-hi accedir.

D’entrada, la web s’ha activat amb poc més de 1.600 imatges. Pel gerent de l’Agència Catalana de Patrimoni, Xavier Arola, el repte és que a finals del 2016 el volum sigui ja de 15.000 imatges i 150 fotògrafs més. L’objectiu, diu Arola, és “créixer en qualitat i amb un esperit que recull la diversitat de la cultura fotogràfica” (a Catalunya). Per això serà necessari ampliar també la col·laboració amb fons, col·leccions i institucions, i un ‘’comitè editorial’ per orientar i vetllar per la representació d’aquesta diversitat.

Hores d’ara ja participen en el projecte institucions i persones vinculades a la fotografia, que han aportat els seus respectius fons i col·lecions. Així, el web conté una representació de les col·leccions del MNAC, el MACBA, el mNATEC, l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, l’Arxiu Nacional de Catalunya, així com de 497 fotògrafs catalans.


Arola ha explicat també les característiques tècniques i visuals del portal. Segons ha valorat, el web està creat “amb i per la imatge”. Tot -tipografia, colors, composició- està fet de manera molt subtil per emfatitzar la imatge i l’element gràfic”. D’altra banda, el responsable de l’ACdPC, ha destacat la “robustesa tècnica” de l’arquitectura web, amb un motor de cerca “extremadament ràpid” que potencia molt l’alta resolució. “El servidor pot acumular fins a tres milions de fotografies”, ha afegit.

Primer objectiu del PNF

Ferran Mascarell ha subratllat que el portal fotogràfic –que ha tingut un cost de 80.000 euros-és el primer dels compromisos materialitzats del decàleg que es va assumir ara fa un any amb l’aprovació del Pla Nacional de Fotografia. Cada una de les iniciatives “segueix el seu curs”, ha anunciat el conseller, però la “primera” era el portal de fotografia, perquè “servís com a síntesi i ubicació d’aquest gran patrimoni, i tan dispers, de fotografia”. Mascarell ha assumit que “ordenar” el patrimoni fotogràfic i donar-li visibilitat “era una assignatura pendent de tota la vida”.

Quant als altres fronts oberts en el marc d’aquest Pla Nacional, Mascarell ha esmentat l’evolució –a ritmes diferents- de l’ampliació de l’adquisició de patrimoni fotogràfic (enguany s’hi ha invertit 160.000 euros), la identificació dels centres de referència de conservació fotogràfica, o la constitució d’un cens d’institucions arxivístiques (s’ha iniciat a la demarcació de Girona).

Quant a la consecució del Centre Nacional de Fotografia, el punt més ambiciós del Pla Nacional, Mascarell ha admès que encara es troba en una fase embrionària. “Hi ha un grup de treball que està estudiant els criteris de partida i mirant els exemples d’altres centres de referència”, ha dit. El conseller ha avançat que durant els primers mesos de 2016 es podria disposar ja d’un “primer esbós de les bases fundacionals i conceptuals d’aquest centre”. Mascarell no ha amagat que, pel seu departament, la ubicació d’aquest equipament a la muntanya de Montjuïc seria una opció desitjada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local