Museus de Sitges

Una tercera part de les monedes de plata del segle XVII trobades a Sitges ja han estat restaurades

Les peces es van trobar l’any 1962 i corresponien a un vaixell que es va enfonsar davant la platja de Sitges en la Guerra dels Segadors

Una tercera part de les monedes de plata del segle XVII trobades a Sitges ja han estat restaurades. Museus de Sitges

Una tercera part de les monedes de plata del segle XVII trobades a Sitges ja han estat restaurades. Museus de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

700 de les 2.000 monedes de plata del segle XVII trobades a la platja de Sitges han estat restaurades pel Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) i el Centre de Béns Mobles de la Generalitat en una operació de notable importància en la recuperació del patrimoni, que permet aportar informació valuosa sobre fets històrics poc documentats, com són les batalles navals de la Guerra dels Segadors. Els primers resultats d’aquesta restauració es va presentar divendres en un acte al Museu d’Arqueologia de Catalunya al qual hi van assistir el director general del Patrimoni, Joan Pluma, i la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, a més d’altres representants d’organismes que intervenen en el procés, entre els quals l’arqueòleg del Consorci del Patrimoni de Sitges, Pere Izquierdo.

Les 2.000 monedes de plata procedeixen del vaixell La Magdalena, que l’1 de juliol de 1642 va ser enfonsat a la costa de Sitges després d’una ferotge batalla entre les naus de l’aliança franco-catalana i de l’exèrcit castellà i en la qual hi van participar 185 embarcacions. Les monedes que duia La Magdalena eren, segons els darrers estudis, per pagar la cavalleria castellana.

Les peces van ser trobades el 1962 per uns exploradors del Club Natació de Sitges, entre els quals Frederic Malagelada, que participa actualment en les recerques per trobar restes d’aquestes naus i contribuir a redissenyar la Carta Arqueològica de Sitges. Dos anys després d’haver estat trobades, les monedes van ingressar al Museu d’Arqueologia, però no va ser fins l’any passat quan va començar el procés de restauració del qual ara s’ha culminat la primera fase.

Durant els 300 anys que van estar enterrades sota la sorra, les monedes van patir alteracions de composició i reaccions amb sals, que van crear una gruixuda capa de corrosió i concrecions que van cobrir bona part de la seva superfície i que impedia veure’n els encunys i conèixer aspectes importants, com l’any de fabricació. L’acció de restauració està permetent disposar de més informació de les monedes –gràcies també a la col·laboració del Gabinet de Numismàtica del MNAC– i contribuir a documentar més àmpliament la Guerra dels Segadors, un dels fets crucials del segle XVII a Catalunya.

Una selecció de les peces està exposada actualment a l’entrada del Museu d’Arqueologia de Catalunya, com a mostra del procés de restauració iniciat. Un cop finalitzi tot el procés, el MAC i Museus de Sitges organitzaran una exposició que permetrà mostrar-ne els resultats i contextualitzar les peces en la seva època i els fets històrics que les van acompanyar. Durant l’acte de presentació, la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, va subratllar el protagonisme rellevant que l’arqueologia ha adquirit darrerament en el conjunt de la política museística de Sitges, que es visualitzarà també de manera progressiva en els fons exposats.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local