Paraules

La paraula dron, neologisme del 2015 per votació popular

Aquest mot es podria incorporar al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La paraula 'dron' ha estat escollit com el neologisme del 2015. Aquest mot ha estat triat per votació popular a través d'un concurs impulsat des de l’Institut d'Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra, en col·laboració amb el programa 'La Tribu' de Catalunya Ràdio. La convocatòria, que ja es va fer l'any passat i que enguany es va posar en marxa el 3 de desembre, demanava a la ciutadania proposar paraules que fem servir en el nostre dia a dia i que, o bé no són incloses en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi són, però amb un significat diferent. Ara, la secció filològica haurà d’estudiar si el neologisme dron pot ser incorporat al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans tal com es va fer amb el neologisme del 2014: estelada.

La tria del 'Neologisme de l'any' s'ha fet en dues fases. Del 3 al 21 de desembre es van recollir més de dues-centes propostes. Posteriorment, una comissió formada per membres de l’Observatori de Neologia, de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Unitat d’Assessorament Lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals va estudiar les paraules i va seleccionar els deu neologismes finalistes tenint en compte dos criteris: que fossin paraules representatives de l’any i que tinguessin possibilitats de ser acceptades en el diccionari. Les paraules finalistes van ser: cupaire, dron, gihadisme, geolocalització, indepe, mem, núvol, sobiranisme, tacticisme i viral.

En la segona fase, del 21 de desembre al 14 de gener, es va triar per votació popular el neologisme dron, que ha estat el preferit per un 28,9% dels votants. En segona posició ha quedat el neologisme cupaire (amb un 26,7% dels vots), que ha mantingut un empat gairebé total amb dron fins a les últimes hores de la votació. La resta de neologismes han obtingut percentatges molt més baixos: en tercera posició ha quedat viral, amb 8,4% i, en quarta, sobiranisme, amb un 8,1%. De manera que dron i cupaire són, amb molta diferència, els neologismes que més representen l’any 2015 segons els 1.500 votants que han participat en aquest concurs.

Segons el Cercaterm, un dron és una "Aeronau sense pilot a bord manejada per control remot o que vola d’acord amb un programa de vol". De fet, aquesta ha estat una de les joguines que més s’han regalat aquestes festes de Nadal. Tot i que inicialment el Termcat va admetre 'drone' ara proposa la forma adaptada a la pronúncia catalana 'dron', com han fet altres llengües com el castellà i l’italià.

Ara la Secció Filològica haurà d’estudiar si el neologisme dron pot ser incorporat al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans igual com ho va ser el neologisme de l’any 2014, estelada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local