Universitat Pompeu Fabra

Altra manera d’estudiar música és possible

La tecnologia pot facilitar l’educació i el rendiment de l’aprenentatge musical, objectiu del projecte internacional TELMI, finançat per la Comissió Europea

Pla detall d'un nen tocant el violí amb tres instrumentistes més darrera, a l'escola de música de Can Ponsic, a Sarrià. ACN

Pla detall d'un nen tocant el violí amb tres instrumentistes més darrera, a l'escola de música de Can Ponsic, a Sarrià. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En els primers dies de febrer s’ha iniciat Technology Enhanced Learning of Musical Instrument Performance (TELMI) , una acció de recerca i innovació,  coordinada pel Grup de Recerca en Tecnologia Musical (MTG) del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, amb el finançament de la Comissió Europea. TELMI tindrà una durada de 36 mesos i el MTG coordinarà el seu consorci que està integrat per la Universitat de Gènova (Itàlia), el Royal College of Music de Londres (Regne Unit), HIGHSKILLZ i SAICO INTEL·LIGÈNCIA, S.L.

Tradicionalment, l’aprenentatge d’un instrument s’ha basat en el model mestre-aprenent, un model en què la interacció i la socialització dels estudiants sovint es limita al contacte breu i puntual amb el mestre, seguit per llargs períodes d’autoestudi que resulten en altes taxes d’abandonament. En aquest paradigma clàssic d’aprenentatge poques vegades s’apliquen tecnologies modernes i gairebé mai es va més enllà d’una gravació d’àudio o de vídeo.

Amb l’aprenentatge del violí com estudi de cas

Per tant, l’objectiu principal del projecte TELMI és proporcionar una altra manera d’estudiar i aprendre instruments musicals. Amb l’aprenentatge del violí com estudi de cas,  des d’una perspectiva pedagògica i científica, es vol arribar a un nou paradigma que combini l’auto-aprenentage interactiu, la retroalimentació augmentada i que aporti sistemes complementaris a l’ensenyament tradicional.

Com a resultat de la composició dels membres del consorci, alhora tècnics i pedagògics, TELMI intentarà respondre a com es preveu l’entorn d’aprenentatge d’instruments musicals d’aquí a 5 o 10 anys? O també,  quin impacte tindran aquests nous entorns musicals en l’aprenentatge d’instruments musicals,  en el seu conjunt?

Els objectius principals de TELMI són dissenyar i implementar nous paradigmes d’interacció en l’aprenentatge musical i l’entrenament basat en tècniques multimodals (àudio, vídeo, imatge) i tecnologies de moviment; avaluar, des d’un punt de vista pedagògic, l’eficàcia d’aquests nous paradigmes. Aleshores, en base als resultats de l’avaluació, desenvolupar nous prototips d’aprenentatge interactiu de música multimodals útils al binomi alumne-mestre, a l’estudiant individual i en escenaris d’aprenentatge col·laboratiu. A més, crear una base de dades d’enregistraments multimodals per a l’aprenentatge en línia de referència, oberta al públic i que permeti la interacció social entre alumnes.

En definitiva, s’espera que els resultats del projecte serveixin com a base per al desenvolupament de sistemes d’aprenentatge de música de darrera generació, amb especial interès en optimitzar la interacció tradicional mestre-alumne així com en la pràctica individual de  l’estudiant, i amb això fer possible que l’educació musical i els seus beneficis estiguin a l’abast del públic en general i per a tota la societat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local