Redacció |
Sitges
10-04-2016 18:27
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els dos dies de debat a l'entorn de ‘Carnaval i seguretat. Una convivència necessària' han conclòs avui amb l'objectiu de millorar el model i amb l'anunci d'unes noves sessions per parlar sobre el model de carnaval i de manera especial sobre l'estructura de les rues. Així ho ha anunciat l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, en l'acte final de la sessió de debat que s'ha fet entre divendres a la tarda i dissabte al matí. L'alcalde ha agraït la participació de tots els assistents i ha constatat el fet que totes les parts implicades en la festa han vist l'evidencia que cal replantejar i reformular la celebració. En aquest punt, ha afirmat que en les pròximes jornades s'haurà de parlar de carrosses, recorregut, qualitat i innovació, entre d'altres punts.
De fet, durant les dues sessions s'ha analitzat el darrer carnaval i s'han apuntat propostes de millora. Totes les parts implicades però han evidenciat que cal un canvi que millori la festa; i hi ha hagut un ampli consens en la necessitat de planificar amb més temps tots els aspectes que es mouen al voltant de les rues i incrementar la informació interna i externa, entre d'altres.
Des de la sessió de divendres a la tarda fins a la de dissabte al migdia, s'han analitzat diferents visions del Carnaval de Sitges. La primera en obrir el debat va ser la regidora de Cultura, Tradicions i Festes, Rosa Tubau, que va destacar la importància del debat intern per reinventar i innovar la festa. El que va ser el president del Carnaval el 1987, Talino Plana, va demanar respecte a la festa sense obviar la seguretat. L'inspector de la Policia Local, Rafael Pino, va explicar l'altre cara de la festa de Carnaval, la que les colles i participants no veuen. Seguint la seva línia, el sotsinspector dels Mossos d'Esquadra de Sitges, Jordi Martin, va apostar unir tradició i modernitat per garantir la seguretat de tots els participants de la festa, tant els que surten a la rua com els que la van a veure, com els que viuen en els carrers per on passa. La cap de servei de Protecció Civil, Imma Soler, va destacar la importància de tenir un pla d'autoprotecció del carnaval per garantir que en cas d'un problema greu, tot estigui previst. Per la seva part, el director de serveis especials del SEM, Jaume Gil, va advertir que un dels problemes de carnaval és el consum d'alcohol dels visitants. Durant la sessió de la tarda es va apuntar la necessitat de tendir a avançar l'hora de la rua de diumenge.
En la sessió d'aquest dissabte, el sotsinspector de bombers Moisés Galan ha fet una conferència sobre el carnaval vist pels ulls d'un bomber. Ha explicat com pot ser de perillós un accident en una esdeveniment amb tanta participació com el Carnaval de Sitges. Ha apuntat processos de millora com ara la modificació del recorregut o la fluïdesa de la informació entre els cossos de seguretat i les colles participants o l'elaboració d'un simulacre. Per la seva part, Jordi Andreu, president del carnaval del Retiro, va avançar la possibilitat d'estudiar la reducció de carrosses. Sandra Rubí, del carnaval del Prado, va assegurar amb contundència que ja ha començat el canvi de la festa. La representant veïnal Laura Gomes i membre d'una de les colles va demanar més informació per donar a conèixer la festa tant als participants com a la gent que visita el municipi per veure la festa. La inspectora en cap del Garraf dels Mossos d'esquadra, Rosa Rubianes, que el dia abans havia presentat un vídeo on es resumia les accions de tots els equips de seguretat durant els dies de Carnaval, s'ha sumat a la petició del responsable de bombers demanant millores en el carnaval i ha destacat la importància de garantir la seguretat de tothom.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!