Fotografia del periodista Marc Marginedas, reporter de 'El Periódico' i que va ser segrestat per terroristes de Daesh entre setembre'13 i març'14. El
ACN |
Barcelona
24-04-2016 22:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
En un article publicat aquest diumenge a 'El Periódico', diari on treballa des de fa anys, el reporter de guerra Marc Marginedas no només identifica Najim Laachraui, un dels terroristes que es va immolar el passat 22 de març a l'aeroport de Brussel·les, sinó que recorda les converses que va tenir amb ell quan el periodista es trobava segrestat a Síria. Laachraui –o Abú Idriss com es feia dir-, era una de les persones que custodiaven els presoners capturats per Estat Islàmic i els va acompanyar en comboi que pretenia traslladar els capturats des d'Alep fins a la província de Raqqa. En l'article, Marginedas no dubta a definir Laachraui com el carceller "més articulat, intel·ligent i reflexiu". Amb ell va mantenir converses en francès i també en àrab.
Marc Marginedas diferencia clarament Laachraui dels anomenats 'Beatles', els integrants de Daesh de procedència europea i caracteritzats per la seva violència i crueltat, en especial l'anomenat 'jihadi John', d'origen britànic i a qui se li atribueix haver comès diverses execucions que van ser graves en vídeo i posteriorment difoses. "A diferència dels tres anglesos, Abu-Idriss/Najim Laachraui no obtenia plaer observant el dolor dels altres, ni infligint-lo sense provocació prèvia", assenyala.
El periodista va ser segrestat el 4 de setembre de 2013 als entorns de la ciutat siriana de Hama. Havia entrat al país tres dies abans, a través de Turquia, acompanyat per opositors de l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS) per informar del que en aquell moment semblava una imminent intervenció nord-americana i investigar sobre l'atac amb armes químiques que s'havia produït el 21 d'agost als afores de Damasc. Va ser alliberat gairebé sis mesos després, el 2 de març de 2014.
En aquell captiveri, Marginedas recorda escenes com la irrupció de Laachraui en l'estança on es trobaven els ostatges, amb la cara tapada per una màscara i acariciant un colom blanc. "Us vull presentar l'últim presoner", va dir a la desena d'ostatges, tots homes i que havien de portar una mena de granota de color taronja, inquiets per la possibilitat que fossin executats.
També ha recordat una conversa a tres bandes entre ell, un altre company i el terrorista en què es van parlar de l'islam, Al-Qaida, l'Estat Islàmic, els musulmans a França i a Europa. "Era gairebé una xerrada d'amics, en to cordial, en la qual gairebé ens vam arribar a oblidar que dos dels interlocutors érem ostatges privats de llibertat, i el tercer, un carceller que en qualsevol moment podria rebre l'ordre d'executar-nos", recorda. "En un moment, fins i tot se'ns va permetre retirar el pesant i feixuc cobrellit que dúiem al cap per aspirar durant uns instants l'aire fresc del desert", afegeix.
Segons les informacions difoses, Laachraui tenia de 24 anys i era de nacionalitat belga. La seva funció era recopilar informació en el marc de les negociacions per a l'alliberament dels presoners. Divendres, els mitjans es feien ressò que el jove havia estat el carceller de quatre periodistes francesos segrestats a Síria, segona va confirmar a 'Le Parisien' l'advocada de dos dels reporters.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!