Més de 25 milions d'euros

Cau des de Sitges la banda que va robar cinc quadres del pintor Francis Bacon a Madrid

La policia ha detingut set persones després que un d'ells, veí de Sitges, enviés una foto inèdita a una galeria d'art britànica

Les obres de Francis Bacon robades estan valorades en més de 25 milions d'euros. Policia Nacional

Les obres de Francis Bacon robades estan valorades en més de 25 milions d'euros. Policia Nacional

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Agents de la Policia Nacional han detingut a Madrid a set persones relacionades amb el robatori de cinc quadres del pintor irlandès Francis Bacon, valorats en més de 25 milions d'euros, perpetrat en un domicili de la capital. A més de les pintures, els autors del robatori es van apoderar d'una caixa forta amb diverses col·leccions de monedes, joies i altres efectes de valor. Els fets es remunten al juliol de 2015, quan el propietari de les obres d'art va denunciar el robatori de cinc quadres de Francis Bacon i altres efectes de valor que tenia al seu domicili i que van ser sostrets quan ell es trobava a Londres.

L'anàlisi d'unes fotografies va permetre la identificació d'un dels presumptes autors

Al febrer d'aquest any, els investigadors van rebre un correu electrònic procedent d'una entitat privada britànica dedicada a la cerca d'obres d'art robades o desaparegudes en el qual comunicaven que una persona, amb domicili a Sitges, els havia realitzat una consulta telemàtica sobre una de les cinc pintures robades, per cerciorar-se de si aquesta figurava com a sostreta. El correu electrònic amb el qual van realitzar la consulta incorporava fotografies inèdites -de l'anvers i del revers- de l'oli, on es podia apreciar la signatura de l'autor en la part de posterior, per la qual cosa es va suposar que s'havien fet després de ser robades.

Gràcies a l'estudi de les fotografies els investigadors van esbrinar el model de càmera amb la qual s'havien fet i la data de la seva obtenció. Amb aquesta informació van aconseguir localitzar l'empresa de lloguer i a l'arrendatari de l'equip fotogràfic, qui va resultar ser un dels presumptes autors del robatori, que va ser localitzat i detingut posteriorment al costat d'un altre presumpte autor material en els voltants del domicili del primer.

Contactes amb marxants d'art

Aquestes dades van permetre també als agents descobrir que el remitent de les fotos mantenia contacte amb un marxant d'art de Madrid i que aquest i el seu fill, eren els qui pretenien esbrinar la situació en la qual es trobava l'obra consultada. A més dels dos comerciants d'art de la capital, van ser identificades altres tres persones a les quals també se'ls van passar fotografies de les obres per veure si li interessaven i a les quals també es va poder relacionar amb els presumptes autors materials del robatori. Els cinc han estat arrestats com a presumptes encobridors dels fets.

A més de dur a terme les set detencions, els agents van registrar el domicili de l'arrendatari de la càmera fotogràfica i els habitatges de tres dels presumptes encobridors del fet, intervenint-se durant els mateixos, sis telèfons mòbils i tres ordinadors -que actualment estan sent analitzats per si contenen elements incriminatorios-, i es van recaptar dades d'interès per a la recerca de l'agenda d'un dels detinguts.

L'operació, que continua oberta amb l'objectiu de recuperar els quadres i els altres efectes robats i determinar si hi ha més implicats en els fets, ha estat realitzada per agents de la Brigada de Patrimoni Històric de la UDEV de la Comissaria General de Policia Judicial, conjuntament amb funcionaris de la Comissaria de districte de Centre de Madrid, la Unitat de Recerca Tecnològica (UIT) de la Comissaria General de Policia Judicial i el Grup de Patrimoni Històric de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local