Turisme i Cultura

El Centre d’Interpretació de l’Aigua, a Torrelavit, obrirà les portes a finals d’estiu

L’equipament turístic i cultural posarà en valor el paper del riu i l’aigua en el passat, present i futur al territori

El riu Bitlles, al seu pas a Torrelavit. Ajuntament de Torrelavit

El riu Bitlles, al seu pas a Torrelavit. Ajuntament de Torrelavit

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Torrelavit té una llarga història com a poble amb una indústria paperera tradicional gràcies a que el riu Bitlles, que travessa tot el municipi, servia per donar empenta als 12 molins que al segle XVIII funcionaven per bastir de paper els principals mercats nacionals i internacionals.

La crisi de la indústria paperera, però, va provocar que molts molins tanquessin portes. Actualment, Torrelavit vol tornar a mirar al riu i per aquest motiu l’Ajuntament ha engegat la creació del Centre d’Interpretació de l’Aigua, un equipament cultural i turístic que té previst obrir les portes al públic local a finals de l’estiu.

Segons l’alcalde Ramon Riera, “volem que el poble miri al riu i que aquest torni a treballar pel poble a través del turisme, l’oci i la indústria de serveis”. Durant aquest mes de juny s’està duent a terme la darrera part de la museització de l’espai, així com les obres per facilitar l’accés a l’edifici.

Segons Riera, el Centre rebrà primer visites de públic local, “volem que els torrelavitencs i la gent del Penedès siguin ambaixadors d’aquest espai”. La inauguració es preveu que sigui a la tardor i, seguidament, el Centre ja funcionarà a tot rendiment rebent visites d’arreu, gràcies a la gestió i dinamització que es durà a terme.

El Centre d’Interpretació de l’Aigua, construït al costat de l’Ajuntament, i amb una inversió de més de 300.000 euros, tindrà tres parts diferenciades: el Riu, on s’explicarà com aquest esdevé l’eix per als assentaments urbans i el subministrament d’aigua al territori; l’Aigua per treballar, fent un repàs de la indústria paperera que hi havia al municipi, així com quins són els usos del paper al llarg de la història; i la darrera part, que servirà per posar en valor els actius turístics i culturals de Torrelavit i la iniciativa del Camí del Riu, entre d’altres.

La museització comptarà amb audiovisuals i fotografies, i l’espai també serà polivalent per a poder­hi fer xerrades i jornades relacionades amb l’aigua. Segons Riera, amb aquest espai, “Torrelavit tindrà un nou atractiu turístic que permetrà una major dinamització del comerç i la restauració local”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local