Treballs d'excavació i consolidació al jaciment de Darró durant l'estiu. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
29-06-2016 10:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Diputació de Barcelona, fruit del conveni amb l'Ajuntament de VNG, ha iniciat aquest mes de juny els treballs d'excavació i consolidació a la parcel·la municipal del jaciment de Darró. Continuant amb la línia de posar en valor el patrimoni de la ciutat, i amb l'objectiu de lligar el discurs patrimonial de la façana marítima, l'Ajuntament té establert un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona per gestionar el jaciment de Darró.
Així, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, a petició de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, adequarà les ruïnes d'un palauet, que va ser la residència dels propietaris de la vil·la romana. Aquesta tasca es farà amb una campanya d'excavació arqueològica, que durarà dos mesos aproximadament, i diversos treballs de consolidació dels murs apareguts i d'adequació d'aquest sector per a poder-lo obrir als visitants.
Després d'aquestes intervencions, està prevista la celebració d'un nou camp de treball d'arqueologia, que tindrà lloc entre el 5 i el 16 de setembre, i que se centrarà també en la zona de la residència de la vil·la romana. Hi poden participar persones majors de 18 anys interessades en el nostre passat. Treballaran de dilluns a divendres de 9 a 13 h, i el preu de la inscripció és de 20€ per persona. Les places són limitades, i cal fer reserva prèvia. Per a més informació i reserves, les persones interessades es poden adreçar al telèfon 93 814 00 00, extensions 3135 o 3139, o bé al correu electrònic patrimonicultural@vilanova.cat
Després de la bona acollida del camp de treball l'estiu passat, enguany s'ha tornat a programar aquesta activitat que permet anar coneixent millor les ruïnes arqueològiques de la vil·la romana de Darró.
Tant el camp de treball actual com l'anterior, així com l'excavació arqueològica i la consolidació del juny i el juliol, es duen a terme al sector del jaciment on estava situada la vil·la romana, la qual va funcionar entre mitjan segle I aC i el segle VI de la nostra era. Concretament, a la pars urbana, a les ruïnes d'un palauet que va servir de residència als propietaris de la vil·la entre els segles II i VI, situat en una de les finques públiques entre la via fèrria i el passeig de Ribes Roges, per on s'estenen les ruïnes de l'ocupació antiga de l'indret. Els treballs de l'anterior camp de treball van donar informació sobre la configuració d'aquest edifici entre els segles III i V de la nostra era, i han proporcionat materials diversos que s'han dipositat a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, com els de campanyes anteriors.
Actualment la part visitable del jaciment arqueològic de Darró correspon a un barri del poblat ibèric cossetà (del segle VI al I aC) que va ocupar el turó de Sant Gervasi i una bona part de la plana litoral a llevant del mateix. Les excavacions que s'han reprès ara a la vil·la romana permetran ampliar les visites guiades a aquesta altra zona, de tal manera que els qui s'apropin al conjunt, en un futur proper, en puguin tenir una visió més completa i variada.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!