Estudi de la UOC

Més de la meitat de la població utilitza les biblioteques públiques

La mostra assenyala també que un 55% dels majors de 65 anys no utilitza aquests equipaments i que un terç dels enquestats no hi anirien mai

Imatge d'arxiu de la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova i la Geltrú. Biblioteques de VNG

Imatge d'arxiu de la Biblioteca Joan Oliva de Vilanova i la Geltrú. Biblioteques de VNG

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Més de la meitat de la població (55%) utilitza les biblioteques públiques i les valora molt positivament (8,3 sobre 10). Amb tot, un 45% de la població de més de 14 anys fa més d’un any que no hi ha anat. Són dades d’un estudi del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat i elaborat per investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) arran d’una enquesta telefònica a 1.205 persones de més de 14 anys. L’estudi també destaca que més de la meitat dels majors de 65 anys no va a la biblioteca i que gairebé un terç dels consultats no hi anirien o no hi tornarien.

Més de la meitat del col·lectiu de no usuaris (54,6%) tenen estudis primaris o inferiors i la població de més de 65 anys és la més gran (22,2%) dintre d’aquest grup. Segons l’estudi, el perfil de no usuari és aquella persona que quan llegeix ho fa per oci, mai per obligació, i que en ocasions té dificultats per llegir.

Tampoc forma part de cap associació cultural o grup lligat a la cultura i té un consum cultural baix. Sobre el 31,3% de persones enquestades que diuen que no anirien mai a una biblioteca, la cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat, Carme Fenoll, ha dit que “haurem de recórrer a accions perquè aquest col·lectiu canviï el xip”. Tot i això, Fenoll ha afirmat que el 55% de persones fidels a les biblioteques “ens situa a la franja mitja alta d’altres sistemes bibliotecaris com ara el de Finlàndia”.

Dintre del 55% de la població usuària de la biblioteca –que l’ha utilitzat almenys en un ocasió en el darrer any- , el 75,9% són persones d’entre els 15 i els 24 anys, majoritàriament són dones –un 59% enfront del 41% dels homes- i viuen en municipis grans., com ara Barcelona o Girona.

Sobre les persones que han deixat d’anar a les biblioteques, la franja d’edat més important se situa entre els 35 als 49 anys, viuen en ciutats, tenen feina i estudis superiors. Es tracta d’un grup, segons l’estudi de la UOC, amb un consum cultural alt i sofisticat, va al teatre i a concerts amb freqüència, és lector de llibres i revistes. També molts llibres a casa i accedeix a Internet i a xarxes social i llegeix llibres electrònics.

L’estudi que avui s’ha presentat a Barcelona s’emmarca dins del projecte LABO (Laboratoris d’Aprenentatge de Biblioteques Obertes) de la UOC. A partir dels resultats d’aquest estudi, el Servei de Biblioteques de Catalunya desenvoluparà un pla d’accions per redibuixar o idear nous serveis per assolir un grau de penetració més alt entre la població.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local