L’últim assaig

Homenatge a les víctimes “de totes les guerres” en l’acte institucional pels 80 anys de la Guerra Civil

Al Palau de la Música s’ha rememorat a aquest dilluns ‘L’últim assaig’ que hi va fer Pau Casals poc abans de l’esclat de la guerra

Homenatge a les víctimes “de totes les guerres” en l’acte institucional pels 80 anys de la Guerra Civil. ACN

Homenatge a les víctimes “de totes les guerres” en l’acte institucional pels 80 anys de la Guerra Civil. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 18 de juliol de 1936 Pau Casals assajava al Palau de la Música la Novena Simfonia de Beethoven. L’endemà l’havien d’interpretar en la inauguració de l’Olimpíada Popular de Barcelona, però l’aixecament militar de Franco al nord d’Àfrica ho va truncar tot. Aquesta és l’efemèride que ha inspirat ‘L’últim assaig’, l’acte institucional de commemoració dels 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, celebrat aquest dilluns al Palau, com a homenatge també a les víctimes de totes les guerres del món. Organitzat pel departament d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència per reconèixer “les persones que van patir la guerra de manera directament o indirecta”, l’acte ha estat presidit pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

El dia que es compleixen els 80 anys de l’inici de la Guerra Civil, el Palau de la Música Catalana ha acollit un acte institucional per la memòria democràtica, el reconeixement de les víctimes d’aquesta i de totes les guerres, i la reivindicació dels valors universals de la pau, la justícia i la reparació.

La data escollida, el 18 de juliol, no ha estat fortuïta, com tampoc l’emplaçament de l’acte. I és que els organitzadors s’han inspirat en la figura de Pau Casals i el record del seu darrer assaig al Palau de la Música, aquell dia de l’any 36 en què preparava el concert que havia d’oferir l’endemà en la inauguració de l’Olimpíada Popular de Barcelona. I que mai es va arribar a celebrar a resultes de l''Alzamiento' i l'inici de la guerra.

A partir d’aquell assaig i el posterior concert interromput, l’acte ha rememorat diverses etapes (la República, el cop d’estat, la guerra, l’exili, el franquisme, etc.) a l’entorn de la Guerra Civil. L’actriu i cantant Helena Miquel, juntament amb els actors Toni Sevilla i Maria Rodríguez, n’han estat els conductors, i l’Orfeó Gracienc i la Coral Càrmina, dirigits per Poire Vallvé, l’Orquestra Simfònica del Vallès, dirigida per Rubén Gimeno, i la Companyia Elèctrica Dharma, han ofert diverses interpretacions musicals.

L’acte, organitzat per la Generalitat, ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i també hi ha assistit la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, entre altres autoritats i personalitats públiques.

A banda de les autoritats i el públic convidat, l’acte ha comptat amb la presència de nombrosos testimonis directes del 18 de juliol de 1936, alguns dels quals n’han estat protagonistes a través dels seus relats de vivències d’aquells anys, projectats en una gran pantalla a l’escenari.

Durant la cerimònia, a més, s’ha evocat les figures de Montserrat Abelló, Johann Sebastian Bach, Conxita Badia, Ludwig van Beethoven, Eric Arthur Blair (George Orwell), Pere Calders, Pau Casals, Federico García Lorca, Ventura Gassol, Miguel Hernández, Antonio Machado, Joan Oliver (Pere Quart), Jaume Pahissa, Teresa Pàmies, Mercè Rodoreda, Joan Sales, Jacint Verdaguer i Amadeu Vives.

També hi eren presents autoritats franceses, com el Sr. Gérard Onesta, president de la regió Llenguadoc-Rosselló-Midi-Pyrénées i antic vicepresident del Parlament Europeu, regió que va ser la destinació de milers de refugiats que creuaven els Pirineus escapant de la Guerra Civil i de la dictadura franquista. 

Amb l’acte d’aquest dilluns 18 de juliol arrenca el programa commemoratiu dels 80 anys de la Guerra Civil que impulsa el Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència i coorganitzen el Memorial Democràtic, l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), el Museu Memorial de l’Exili (MUME) i el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE). Aquest no és un programa tancat, sinó que es presenta com una “iniciativa oberta” per confegir col·lectivament les activitats, amb la voluntat que el conjunt esdevingui “un gest massiu de memòria democràtica”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local