Sitges i la seva rodalía

L'historiador Ignasi Maria Muntaner recull els topònims de Sitges

El llibre reuneix gairebé 4.000 topònims sobre Sitges, que doblen els de la primera edició de l’any 1986

L'historiador Ignasi Maria Muntaner recull els topònims de Sitges. Ajuntament de Sitges

L'historiador Ignasi Maria Muntaner recull els topònims de Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El lingüista i professor sitgetà Ignasi Mª Muntaner ha presentat aquest dissabte, al Saló d'Or del Palau Maricel, el llibre “El terme de Sitges i la seva rodalía”, publicat pel Grup d'Estudis Sitgetans i l'Ajuntament de Sitges. L'obra, dividida en dos volums, té un antecedent publicat l'any 1986 “Els noms de lloc del terme de Sitges i de les seves veïnes”. En la nova publicació es recullen gaireé 4.000 topònims sobre Sitges, que doblen els de l'anterior edició.

La presentació del llibre ha anat a càrrec de Josep Moran, director de l'oficina onomástica de l'Institut d'Estudis Catalans, i professor de la universitat de Barcelona. Moran ha destacat que “Pocs municipis poden disposar d'una publicació tan precisa i tan ben feta. Hi ha una gran descripció del terreny historica, geogràfica i social. Aporta una gran informació amb coneixements científics i lingüistics”.

L'autor Ignasi Maria Muntaner ha recordat que respecte l'anterior obra “havia de ser una obra diferent, afegint coses noves. Per exemple l'explicació de cada topònim, amb dades afegides importants. Hi ha un apartat d'etimologies, i significats de noms de lloc” Per això “Amb la gran quantitat de dades que hi ha en cada terme de Sitges.es també un llibra d'història de Sitges. Hi ha gran quantitat de noms de lloc que s'han perdut en el pas del temps i que van utilitzar els nostres avantpassats.

Muntaner ha finalitzat fent un agraïment a “l'ajuntament pel gran suport que ha donat per poder publicar-lo” i una darrera reflexió “Hi ha ben poques, o gairebé cap població que parlin de la seva toponímia i amb tanta extensió. Sitges és diferent”.

L'alcalde Miquel Forns ha definit l'obra “de consulta i investigació. Tots els topònims tenen les seves notes de referència i ens condueixen cap a altres obres, i això pot ser molt important pels investigadors, per estirar el fil en les seves investigacions”

Per finalitzar l'alcalde ha recordat que “Sitges té una comissió municipal de toponímia, integrada per sitgetans i sitgetanes. Quan s'obre un carrer nou, s'escolta l'opinió d'aquesta comissió i quan tenim un dubte truquem a l'Ignasi pel seu gran coneixement, com es pot veure en aquesta obra, tan extraordinària”. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local