Consell Audiovisual de Catalunya

Salut i el CAC elaboren recomanacions per evitar els estereotips en el tractament mediàtic del suïcidi

No detallar les persones amb conducta suïcida ni els mètodes utilitzats, i no presentar-ho amb heroïcitat o romanticisme, entre els consells de l'administració

El conseller Comín, entre Loppacher i Borràs, aquest migdia al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Generalitat

El conseller Comín, entre Loppacher i Borràs, aquest migdia al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Generalitat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Tractar la informació amb una aproximació respectuosa i prudent, escollir expressions adequades per descriure les persones que han presentat conducta suïcida, evitar la descripció del mètode i evitar relacionar-ho amb idees d'heroïcitat o romanticisme, són algunes de les 19 recomanacions que recull el document elaborat pel Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) i el Departament de Salut perquè els mitjans millorin el tractament de la conducta suïcida. El conseller Toni Comín, ha insistit que cal un canvi cultural ''que lluiti contra l'estigma'' i per això destaca el ''paper educatiu'' dels mitjans, com a fonamental per lluitar-hi, i per aquest motiu, no recomana evitar parlar-ne.

La cobertura responsable d'una notícia pot tenir un efecte preventiu sobre la conducta suïcida i parlar-ne, pot ajudar a trencar el tabú i l'estigmatització que es creen tant pel que fa a la persona que mor com en relació als seus familiars i entorn. Així ho ha destacat el president del CAC, Roger Loppacher, en la presentació de les recomanacions que s'han recollit per als mitjans de comunicació a l'hora d'abordar conductes suïcides.

Tractar la informació amb una aproximació respectuosa i prudent, escollir expressions adequades per descriure les persones que han presentat conducta suïcida, evitar la descripció detallada del mètode, evitar associar la mort per suïcidi amb idees d'heroïcitat o romanticisme són algunes de les recomanacions així com presentar la mort per suïcidi com a producte d'una complexa interacció de molts factors i cal extremar el respecte a la intimitat de les famílies i altres supervivents per tal de no accentuar l'estigma.

El document també recull recomanacions del llenguatge que s'hauria d'utilitzar tenint en compte l'escenari o el context en què s'ha produït la mort per suïcidi.

El pla de Salut preveu disminuir un 10% la taxa de mort per suïcidi el 2020. Actualment és la primera causa de mortalitat prematura entre els joves de 25 a 34 anys, tant en homes com en dones. El 2014, a Catalunya van morir 526 persones, cosa que representa una taxa de 7,1% per 100.000 habitants, que és inferior a la del conjunt de l'estat espanyol i d'Europa Occidental. És la primera vegada que es registra una disminució des de 2007. Catalunya ha estat pionera també en la implementació de polítiques de prevenció del suïcidi, amb el Codi risc de suïcidi, un codi que ha registrat 3.530 persones que s'han trobat en una situació de risc.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local