Creativitat i tecnologia

Fèlix Vinyals: 'Utilitzo l’enginyeria del cos humà per fer una expressió artística'

L’artista biotrònic vilafranquí porta a la Capella de Sant Joan una de les seves instal·lacions més aclamades, aquest dissabte 26 de novembres a les vuit del vespre

Fèlix Vinyals. Eix

Fèlix Vinyals. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fèlix Vinyals, farà realitat un desig del públic més proper, portar la seva obra per primera vegada a Vilafranca del Penedès, la terra que l’ha vist créixer. Conegut per les seves originals instal·lacions, on conjuga creativitat i tecnologia, la instal·lació escollida per l’ocasió serà l’obra titulada “A cor obert”. Una obra en la que el protagonisme és pels batecs del cor del públic agosarat que s’hi acosti, i participi de ser subjecte emissor i receptor al mateix temps.

Vinyals defineix el seu art, com un art biotrònic, precisament caracteritzat per esdevenir un art que “utilitza l’enginyeria del cos humà per fer una expressió artística”.

Com arriba un enginyer en electrònica i biomèdic a convertir-se en artista, és una pregunta que ha resultat quasi una pregunta retòrica. “Era inevitable. L’empresa en enginyeria pot estar molt acotada, amb poc marge per a la creativitat, i va ser inevitable que encetés projectes pel meu compte”.

Així va començar a participar amb les seves instal·lacions en festivals, museus, esdeveniments, i en gairebé cinc anys, és ja un referent en un món on és possible donar corda a la creativitat “per crear una màquina i emetre un missatge”. Missatges de lliure interpretació i de lliure participació, afegiríem. Una experiència que permet un conjunt d’interaccions especialment pensades per posar en relleu la potencialitat del cos humà. Una interacció directe, entre la instal·lació i el públic, “que no és un públic actor, sinó part mateix de l’obra, imprescindible part”; una interacció màgica, entre els participants, doncs es tracta de quatre persones que al mateix temps “despullaran el més íntim, els batecs del seu cor”; i finalment, una interacció indirecte, entre el resultat i el propi autor, que confessa “sentir-se feliç de veure gaudir al públic amb el resultat”.

L’art biotrònic, doncs, és un art bidireccional, que connecta una experiència individual en una de col·lectiva o en parella, segons l’ocasió. Un art, on obra i espectador es confonen en un espectacle de llums i de so, que permet les més diverses reflexions. La base? Un art que pren com a eines, enlloc d’un pinzell, uns instruments tecnològics que permeten tancar el cercle d’una comunicació gairebé perfecte, on “el subjecte seu al bell mig de l’obra, treu part del seu cos cap a fora, l’exposa, i finalment capta el resultat”, en un bell retorn, un intercanvi d’energia.

Fèlix Vinyals, però també és un artista polifacètic, amant de la docència, i també ha estat convidat en diverses ocasions a participar en classes magistrals sobre art digital, una altra de les seves dedicacions, i exposar els seus coneixements en tallers, classes i actes diversos. “La docència em permet  gaudir i també em permet el contacte amb les novetats, que en el sector tecnològic no són poques, sempre hi ha nous programes o avenços”.

La cita és aquest dissabte, 26 de gener, a les vuit del vespre a la Capella de Sant Joan de Vilafranca del Penedès. Una cita per una exposició en viu, si se’m permet l’expressió. Per conèixer des de fora, aquella part més íntima i sensible de tot cos... de tot cor. Una nova experiència per viure amb tots els sentits i deixant a banda tots els prejudicis i els misteris que, potser alguna vegada, crèiem que podien amargar-se sota una bombeta.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local