Observatori de Neologia

Quin serà el neologisme del 2016?

L’Institut d’Estudis Catalans i l’Observatori de Neologia de la UPF convoquen la tercera edició del concurs per a escollir la paraula nova de l’any

Antropocè, ciutat refugi, futtoc, gihadisme, invisibilitzar, maridatge, micropoble, nomofòbia, precaritzar, superlluna, transmèdia i vegà -ana són els candidats

Quin serà el neologisme del 2016?. EIX

Quin serà el neologisme del 2016?. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) fan una crida oberta a participar en la tria del neologisme de l’any 2016, en la línia d’iniciatives anàlogues que duen a terme diverses institucions, editorials i diaris per a nombroses llengües.

S’entén per neologisme una paraula que es fa servir en el nostre dia a dia i que, o bé no està inclosa en el Diccionari de la llengua catalana, o bé sí que hi és, però amb un significat diferent.

Experts de les entitats organitzadores han triat dotze neologismes per a la votació, que s’obre el 12 de desembre i es tancarà el 8 de gener. Es pot votar per mitjà de formulari disponible en l’enllaç següent: http://www.neologisme.cat

El dimarts 10 de gener de 2017 es donarà a conèixer el neologisme del 2016 i el nom del guanyador del sorteig que es farà entre tots els participants.

Per al català, aquesta iniciativa ja ha arribat a la tercera edició després que estelada fos escollit l’any 2014, i dron, el 2015. En tots dos casos, la Secció Filològica de l’IEC va decidir incorporar al diccionari normatiu el neologisme guanyador. Aquest any, la paraula que guanyi la votació també serà candidata a formar-ne part.

La funció de l’OBNEO

L’Observatori de Neologia (OBNEO), coordinat per Judit Freixa, analitza el fenomen de l’aparició de paraules noves o neologismes en l’ús, tant pel que fa al català com al castellà. Des del 1996 ha estat reconegut com a grup de recerca amb nom específic de la Universitat Pompeu Fabra. Un dels seus objectius és contribuir a l’actualització del lèxic contingut en diccionaris de llengua general.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local