Museus de Sitges

Ramon Casas aterra a Madrid amb l’exposició més completa vista fora de Catalunya

La mostra porta el segell dels Museus de Sitges i exhibeix 190 peces

Ramon Casas aterra a Madrid amb l’exposició més completa vista fora de Catalunya. Museus de Sitges

Ramon Casas aterra a Madrid amb l’exposició més completa vista fora de Catalunya. Museus de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Ramon Casas, la modernitat anhelada s’ha convertit en Ramon Casas, la modernidad anhelada. El CaixaForum de Madrid va inaugurar ahir l’exposició de Casas, que aplega la majoria d’obres ja vistes al Museu de Maricel de Sitges, tot i que amb algunes variacions. L’exposició està organitzada per l’Obra Social “la Caixa”, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i Museus de Sitges i es podrà veure fins l’11 de juny. El mes de juliol es traslladarà a Palma.

Ramon Casas, la modernidad anhelada es va presentar ahir en societat i avui ha obert les portes. L’acte d’inauguració va convocar una àmplia representació del món institucional i cultural de Madrid. Hi va assistir també l’alcalde, Miquel Forns, i la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella. Forns va ressaltar que “després de l’èxit de Sitges, l’exposició de Madrid suposa una excel·lent oportunitat per donar a conèixer l’obra de Casas i els modernistes més enllà de Catalunya i, a més, reafirma l’aposta de Sitges per exercir la seva capitalitat cultural”. Per la seva part, Panyella va posar l’accent en el salt que ha suposat la commemoració de l’Any Ramon Casas per a l’obra i la figura de l’artista, que ara és notable més coneguda i pròxima al conjunt de la població. La inauguració de l’exposició ha estat àmpliament seguida i recollida pels mitjans de comunicació com una de les notícies culturals destacades de la temporada a la capital espanyola.

L’exposició segueix els mateixos patrons que l’organitzada a Sitges. De fet, els comissaris són els mateixos (Ignasi Domènech, cap de Col·leccions de Museus de Sitges) i Francesc Quílez (coordinador de Col·leccions del MNAC). Com al Museu de Maricel, la mostra està estructurada en cinc àmbits temàtics: La construcció d’una identitat artística, La pulsió bohèmia, La paradoxa de l’artista modern, La poètica de la multitud i Identitats ambivalents.

El nombre d’obres exposades a Madrid (203) és lleugerament superior que a Sitges (que van ser 187), ja que l’espai expositiu és també més gran. A Madrid hi ha algunes obres no vistes a Sitges, però també n’hi ha d’altres que han tornat a les seves col·leccions de procedència després d’haver-se exhibit al Museu de Maricel. La nòmina d’artistes de l’exposició continua sent de primera magnitud: Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso, John Singer Sargent, Julio Romero de Torres, Joaquín Sorolla, Carolus-Duran, Joaquim Torres-García, Santiago Rusiñol i, òbviament, Ramon Casas.

L’exposició de Madrid mostra la que probablement és l’obra més coneguda i emblemàtica de Casas: el tàndem, que forma part de les col·leccions del MNAC i que ha sortit d’aquestes instal·lacions per segona vegada en la seva vida (l’anterior va ser al Metropolitan de Nova York). L’oli domina una de les sales del CaixaForum Madrid. A més del MNAC i el Cau Ferrat, l’exposició acull peces procedents de museus com la Galeria degli Ufizzi de Florència; o els museus Picasso de París; Agustins de Tolosa; de Belles Arts de Bordeus; el Belles Arts de Bilbao; el Prado, el Reina Sofia i el Sorolla de Madrid, o el Picasso de Barcelona, entre d’altres.

L’exposició del CaixaForum es complementa ab activitats paral·leles com una conferència que avui mateix protagonitzaran els comissaris, tallers infantils, visites guiades i visites amb cafè-tertúlia.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local