El Festival de Teatre Infantil i Juvenil del Baix Penedès aixeca el teló amb rècord de participants. Ajuntament del Vendrell
Redacció |
El Vendrell
21-03-2017 11:42
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El proper dilluns 27 de març, a les 10 del matí, al Teatre Municipal Àngel Guimerà del Vendrell arrencarà el 39è Festival de Teatre Infantil i Juvenil del Baix Penedès que, patrocinat per Diputació de Tarragona, és organitzat i gestionat pel Centre de Recursos Pedagògics del Baix Penedès –del Departament d’Ensenyament-. Enguany tenim un nou rècord de participació, amb 35 elencs inscrits, corresponents a 23 centres escolars d’onze poblacions de la comarca, amb un total de 775 actors i actrius d’edats compreses entre els 3 i els 18 anys, dirigits i coordinats per 66 professors/es. No s’abaixarà el teló fins al divendres 7 d’abril.
L’art teatral suposa una activitat multidisciplinar i és una eina pedagògica molt potent per a la millora en el desenvolupament de les habilitats expressives oral, corporal, emocional i artística, alhora que referma l’hàbit i el valor del treball en equip mitjançant la constància i la perseverança quan es persegueix un mateix objectiu la qual cosa, de passada, també permet treballar la convivència al centre educatiu tot valorant l’esforç de cadascú. Els joves actors i actrius, primer de tot i amb la direcció del professorat, han hagut d’adaptar o crear el text que pretenen representar, s’han hagut de familiaritzar amb conceptes de l’escenografia i han hagut d’elaborar decorats i espais escènics –en la majoria dels casos amb l’ajut de les famílies-.
Per mostrar-nos les seves arts dramàtiques, aquests infants i joves aniran desfilant per l’escenari del TÀG tot interpretant els seus personatges, però primer hauran d’alliberar-se de la vergonya i la timidesa. Aquest esforç serà recompensat perquè no hi ha dubte que la dramatització els facilita un escenari ple de beneficis, en el qual tan important és el domini de la veu com del cos i del gest com a instruments de comunicació. Amb la posada en escena de l’obra escollida els joves intèrprets guanyen seguretat personal –millorant la seva autoestima i superant les dificultats i les pors-, expressen les seves emocions i els seus sentiments -utilitzant el llenguatge verbal i no verbal- tot prenent consciència del seu cos mitjançant l’expressió corporal, milloren la seva expressió oral per comunicar-se amb més facilitat -mitjançant la dicció, la fluïdesa, l’entonació, l’expressivitat i la claredat en l’ús del vocabulari adequat a la seva edat-, reforcen i incentiven la seva creativitat, la imaginació, la memòria, la concentració, la responsabilitat... I tot plegat, el fet d’escenificar el resultat del seu treball en un espai professional com és el TÀG, equipat amb les millors condicions (camerinos, il·luminació, tramoia...), veure i viure el teatre des de dins els proporciona el valor afegit de protagonitzar una experiència inoblidable.
És important tenir en compte que aquest festival va dirigit, únicament, a la població escolar. Un cop tancada la inscripció per poder-hi assistir com a espectadors i espectadores, hi ha assegurada una nombrosa afluència d’alumnat i professorat dels centres escolars que hi actuen com de d’altres centres que els volen donar suport.
Cal remarcar l’avantatge de disposar d’un espai com el TÀG i del corresponent suport logístic: sense la col·laboració de l’Ajuntament del Vendrell aquest festival no seria possible. També és important tenir en compte que la Lira Vendrellenca posa els seus espais a disposició de l’organització del Festival.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!