El Mestre vendrellenc

Jordi Savall, distingit amb el primer Guardó Pau Casals

El músic d'Igualada es converteix en Legat d'honor per representar, difondre i projectar la cultura catalana arreu del món

Primer pla del mestre Jordi Savall tocant la viola en el concert 'Orient-Occident' del IV Festival de Música Antiga de Poblet. ACN

Primer pla del mestre Jordi Savall tocant la viola en el concert 'Orient-Occident' del IV Festival de Música Antiga de Poblet. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Govern ha aprovat concedir la primera edició del Guardó Pau Casals al músic Jordi Savall (Igualada, 1941) per la seva excel·lència en l’àmbit de la música antiga i per la seva contribució decisiva a la projecció internacional de la cultura catalana. La distinció constata la dilatada trajectòria professional de Jordi Savall, reconeguda internacionalment des de fa dècades. El Guardó Pau Casals pretén, d’una banda, distingir personalitats rellevants que hagin contribuït decisivament a la seva projecció exterior de la cultura catalana i, de l'altra, atorgar-los l'honor d'exercir durant dos anys naturals, de manera altruista, tasques específiques de representació, promoció i projecció de la cultura catalana arreu del món sota la denominació de Legat d'honor de la cultura catalana.

Per a la concessió del premi també s’ha tingut present l’intens treball i la tasca pedagògica del mestre Savall en l’àmbit de la cultura de la Pau i de la defensa de la música com a fonament del diàleg intercultural.

Amb l'acceptació del Guardó, Jordi Savall assumeix l’encàrrec de fer, durant aquest any i el 2018, amb el títol honorífic de legat d'honor de la cultura catalana, tasques específiques de representació, difusió i projecció de la cultura catalana arreu del món, tant en el marc de les seves activitats professionals, com en tots aquells esdeveniments o actes culturals als quals pugui assistir a petició de la Generalitat.


Concedit cada dos anys, a títol vitalici i sense retribució

El Guardó Pau Casals, que es va crear el passat mes desembre, s’atorgarà amb periodicitat biennal i es concedeix a títol vitalici i honorífic, sense cap tipus de retribució. La relació de les persones candidates s'elabora i s’avalua amb la participació de la Fundació Pau Casals.

La decisió de crear aquesta nova distinció s'emmarca en l'impuls d'avançar cap a un model cultural compartit per tots els agents implicats, eficient i competitiu, que faci possible posicionar Catalunya a l'avantguarda de les polítiques culturals del món i desplegar i enfortir la realitat cultural catalana per situar el model del país com a referent i marca internacional.

Catalunya ha tingut històricament una vocació internacional clara, una llarga tradició d’obertura cap a l’exterior i una forta capacitat d'absorció de les diverses influències, gràcies a la seva ubicació geogràfica i com a porta d’entrada a Europa. La cultura catalana és un reflex viu d’aquestes característiques, pel fet de ser testimoni fonamental de la trajectòria històrica i d’identitat de la col·lectivitat nacional.

L'elecció de Pau Casals per donar nom al guardó va respondre al fet que va ser un dels millors violoncel·listes del segle XX i és reconegut com un dels millors intèrprets i directors d'orquestra del seu temps en l’escena internacional. També va actuar com a ambaixador de Catalunya i de la cultura catalana, per la qual cosa la seva figura transcendeix la dimensió de l’artista individual i constitueix un símbol emblemàtic de la petja que la cultura catalana deixa al món.


Sobre Jordi Savall

Músic i musicòleg especialitzat en la viola de gamba i en música antiga, Jordi Savall va néixer a Igualada l’1 d’agost de 1941. Va acabar els seus estudis superiors de música i violoncel al Conservatori de Barcelona l’any 1965. L’any 1968 es va traslladar a Suïssa, on va residir durant vint anys, per ampliar la seva formació.

El 1970 va començar la seva carrera com a intèrpret de viola de gamba, instrument del qual és considerat per la crítica un dels més grans intèrprets. El 1974 va fundar el conjunt Hespèrion XX (ara Hespèrion XXI) amb la seva esposa, la soprano Montserrat Figueras, i altres músics de diversos països. El 1987 va fundar la Capella Reial de Catalunya. L’any 1989 va fundar l'orquestra barroca i clàssica Le Concert des Nations, amb repertoris que van des de l'edat mitjana al segle XIX.

Durant la seva llarga trajectòria, ha dirigit formacions de prestigi com l’Orquestra Simfònica de la Fundació Calouste Gulbenkian, l’Orquestra Camerata de Salzburg, la Wiener Kammerorchester o la Philarmonia Baroque Orchestra de San Francisco.

Entre els principals premis i reconeixements que ha rebut destaquen el Premi Ciutat de Barcelona, la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Barcelona, el Premi Nacional de Música del Ministeri de Cultura (al qual va renunciar), la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, el Cavaller de la Legió d'Honor, el Léonie Sonning (considerat el Nobel de la música), un Grammy pel treball 'Dinastia Borja', el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, nomenament com a Artista per la Pau - Ambaixador honorari i de bona voluntat de la UNESCO (compartit amb Montserrat Figueras), la Medalla d'Honor del Parlament de Catalunya, la Medalla d'Or de les Belles Arts del Ministeri de Cultura, la Creu de Sant Jordi o l'Officier de l'Ordre des Arts et Lettres pel Ministeri de Cultura francès, entre d'altres.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local