Música

Cesk Freixas: “La vigència de la Nova Cançó posa la pell de gallina”

El cauta-autor català, actua el proper diumenge a Sant Sadurní d’Anoia, en el marc de la Verema Solidària, on presentarà peces del seu darrer treball discogràfic, ‘Proposta’ (2017)

Cesk Freixas. Eix

Cesk Freixas. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de ‘Protesta’ (2014), arriba ‘Proposta’, el nou treball de Cesk Freixas, on més enllà del joc de paraules, el canta-autor passa a l’acció, proposa, reflexiona, fa autocrítica, deixar anar els sons més diversos i esdevé pura poesia en melodies d’estils diferents, des del rock-folk, fins a ritmes més mediterranis. “La llicència de la cançó d’autor és aquesta- comenta- poder estar obert a un ventall estilístic que permet un ritme per a cada peça”. I tan és així, que en el nou treball, on evoluciona en la seva particular sisena revolta, parafrasejant la seva poeta predilecte (imaginem) i el títol del seu primer disc, ‘Sis voltes rebel’ (2005), Cesk Freixas fa un pas endavant, pren de nou un ver de Maria Mercè Marçal, ‘Cançó de fer camí’ i canta, d’home a home ‘Cal desfer el camí’, una autocrítica al masclisme, i a la posició dels homes en el seu compromís a trencar amb el patriarcat dominant. “Desfer, és reconèixer els privilegis del nostre gènere i desposseir-nos d’ells.”

El seu reconegut compromís social i polític ha trobat en la seva obra un mirall per a reflectir, tant experiències personals “com aquell univers col·lectiu que es va forjant”, en una lluita per una societat que té l’oportunitat, sinó l’obligació, de construir un món millor. “Una societat inclusiva i no competitiva”, és ara la protagonista de ‘Proposta’. Si és essencial un primer pas de reflexió i protesta, la realitat s’acaba reivindicant. “Cert que la visió d’un cantautor és personal, però la vinculació amb la política ho col·lectivitza”.

La sensibilitat social i l’experiència quotidiana, apareixen entre les lletres del darrer treball de Cesk Freixas, sota el prisma d’un poeta. Precisament, la tercera edició del seu primer llibre de poemes, ‘Alé de taronja sencera’ (Editorial Tigre de paper, 2016), torna a estar vigent. Així, el canta-autor esdevé primer de tot creador, i sense deixar de banda la música, ha experimentat la creació literària, que avui queda recollida en les deu cançons de ‘Proposta’.

El proper diumenge, 17 de setembre, al costat del guitarrista Víctor Nin, amb qui actua conjuntament des de 2006, Cesk Freixas oferirà part del nou repertori i les cançons amb que es va donar a conèixer i ha continuat passejant per diferents escenaris, al llarg dels darrers catorze anys i sis treballs discogràfics. El concert, acústic, s’emmarca en les activitats de la Verema Solidària, que enguany es circumscriu a la DO Penedès. Una proposta de solidaritat, que vincula la verema amb diferents projectes solidaris per a recollir fons per a entitats que lluiten contra la pobresa i l’exclusió social.

Per acabar l’entrevista amb el canta-autor de Sant Pere de Riudebitlles, quasi de forma obligada, li preguntem, quina seria la lletra o el títol d’una cançó que pogués descriure el que aquests dies es viu al país. Cesk Freixas respon contundentment: “És increïble la vigència de la Nova Cançó, les lletres d’Ovidi o Raimon..., són tant vigents, que posa la pell de gallina”. Tota una declaració, doncs l’actualitat ens portaria a reescriure una cançó, potser, només potser, mai oblidada.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local