Redacció |
Vilafranca del Penedès
18-09-2017 11:29
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La personalitat de John Reed (1887-1920), el seu llibre Deu dies que trasbalsaren al món sobre la revolució bolxevic d’octubre de 1917 i Rojos, el film de Warren Beatty que narra la vida d’aquest periodista nord-americà, centraran l’atenció del cicle “Una nit amb els clàssics” sobre cinema i literatura que organitzen Kubrick cinema i La Cultural llibreria. El cicle es reprendrà dilluns, dia 25 de setembre, amb una xerrada de presentació del llibre que tindrà lloc a les 19.30 hores, a l’Agrícol (Passatge Alcover, 2 de Vilafranca del Penedès) i que anirà a càrrec de l’editor i activista social, Jean Pierre Palacio. Posteriorment, a les 21:30 hores, al Kubrick cinema, es projectarà el film. Cal dir que, excepcionalment, s’ha avançat mitja hora l’inici de l’activitat arran de la durada de la pel·lícula.
Periodista i activista del moviment obrer nord-americà de principi del segle XX, John Reed ja havia escrit reportatges sobre la revolució mexicana i la I Guerra Mundial abans d’anar a Rússia i ser testimoni de primera mà de la revolució d’octubre de 1917, que va marcar la presa del poder per part del bolxevics de Lenin. En aquest sentit, el film dirigit i protagonitzat per Warren Beatty l’any 1981 és la reconstrucció de la biografia d’aquest nord-americà tan singular. El repartiment de la pel·lícula, rodada en color i de 195 minuts de durada, el completen Diane Keaton, Edward Herrmann i Jack Nicholson. Rojos s’emetrà en versió original en anglès subtitulada.
El mite d’Èdip i Casanova
“Una nit amb els clàssics” tindrà continuïtat el dilluns dia 30 d’octubre, amb la revisió d’un dels grans mites de la literatura. Concretament, el d’Èdip, és a dir, la història del rei Laios i Iocasta que abans de contraure matrimoni consulten l’oracle de Delfos i aquest adverteix la parella que tindran un fill que matarà el pare i es casarà amb la mare. Per evitar que s’acompleixi la profecia, Laios encarrega a un servent que es desfaci del nadó, però el criat, compadit de la fragilitat de la criatura, el deixa lligat a un arbre i, per tant, l’infant sobreviu. Aquest mite, base de la tragèdia de Sòfocles Èdip rei, serà presentat per Clàudia Llach, graduada en Història de l’art. Completarà la vetllada la projecció del film Edipo rey de Pier Paolo Pasolini, una lectura molt personal sobre el mite que l’escriptor i realitzador cinematogràfic italià va portar a la gran pantalla l’any 1967 en un film protagonitzat per Silvana Mangano, Franco Citti i Alida Valli.
La tercera sessió del cicle, que tindrà lloc el dilluns dia 27 de novembre, estarà dedicada a la figura de l’aventurer, llibertí, escriptor, diplomàtic i agent secret venecià Giacomo Casanova (1725-1798), autor del llibre de memòries Història de la meva vida que va servir al cineasta italià Federico Fellini com a base del seu film de l’any 1976 Casanova. Sobre la personalitat i l’obra de Giacomo Casanova, així com de l’adaptació cinematogràfica en parlarà Martí Vallès, graduat en Història.
Com és habitual en el cicle “Una nit amb els clàssics”, totes aquelles persones que ho desitgin es podran quedar a sopar a l’Agrícol un cop finalitzada la presentació. Només cal que es posin en contacte telefònic amb La Cultural llibreria (938 920 848) o bé amb l’Agrícol (938 900 815). Hi ha temps fins al dia abans. El preu del sopar és de 10€.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!