Resistència a la muntanya

El documental dedicat al vilafranquí Josep Milà i Atzet s'estrenarà el 4 de novembre dins del Most Festival

Després de 3 anys de feina, Correm per la Terra i Nebraska Produccions presentaran en públic la història del pagès vilafranquí que es va enamorar de la muntanya durant la guerra civil

Gravació del documental

Gravació del documental "Milà, resistència a la muntanya". EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Després de 3 anys de feina, l’Associació Esportiva Correm per la Terra i Nebraska Produccions, presentaran en públic, el 4 de novembre, a les 21.00 h, a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, el documental «Milà, resistència a la muntanya». L’estrena ha entrat dins la programació del Festival Most i forma part també dels actes de celebració del cinquè aniversari de l’entitat Correm per la Terra.

Aquest documental tracta la història de Josep Milà i Atzet, pagès vilafranquí nascut el 21 de desembre de 1921. Milà es va enamorar de la muntanya durant la guerra civil, on hi va participar com a voluntari al cos de muntanya de la Columna Durruti al Pirineu lleidatà. Quan va acabar la Guerra Civil, sense haver complert els 18 anys, va passar uns mesos al camp de concentració francès de Vernet de Ariege. Després del camp de concentració, en Josep Milà va tornar a Vilafranca, el setembre de l'any 1939. Un cop a Vilafranca es negà a anar, els diumenges, a les misses de campanya organitzades per Falange, i juntament amb uns quants vilafranquins més, comencen a fer excursions per les muntanyes del Penedès.

L'any 1949 durant unes ascensions a diferents cims del Pirineu va tenir una topada amb uns falangistes de Barcelona i va ser apallissat, detingut i jutjat per haver deixat targetes amb la senyera i estrofes dels segadors, dalt de diferents cims dels Pirineus. És per aquest fet que la Federación Española de Montañismo el va expulsar a perpetuïtat de qualsevol entitat excursionista. Això volia dir que no podia obtenir llicències federatives per escalar muntanyes fora de l'estat espanyol. No obstant això, l'any 1961 va pujar per primera vegada el Montblanc i l'any 1962 el Cerví. Va continuar fent muntanya a molts països.

A part de la desobediència efectuada per en Josep Milà, la seva casa ha estat durant molts anys un punt de trobada pels excursionistes vilafranquins, molts dels quals es van iniciar a la muntanya gràcies a ell. L’any 1989 la Generalitat de Catalunya li va atorgar la Medalla com a Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, mentre que la FEDME no li retornà la llicència federativa fins l'any 2004.

L’estrena comptarà amb la presència d’en Josep Milà, al qual se li farà un petit homenatge. Les entrades ja es poden comprar a la web del Festival Most. (http://www.mostfestival.cat/).

Festa cinquè aniversari de l’entitat Correm per la Terra – Milà Antifafest

A part de la presentació del documental, l’entitat esportiva Correm per la Terra ha organitzat un concert pel mateix dia 4 de novembre a les 23.00h. El concert es realitzarà a la zona esportiva i actuaran els grups Replica, Crim i Pilseners. Finalitzaran la festa els PD Partisanos. L’entrada és totalment gratuïta. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


Últims llibres recomanats

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local