Pla mig dels directors del Most, Xavier Fornos i Manel Balaguer, durant la presentació de la setena edició, amb el cartell de fons. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Vilafranca del Penedès
24-10-2017 18:32
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les comèdies 'Happy End', de Michael Haneke, i 'Tierra firme', de Carlos Masqués-Marcet, seran les encarregades d'inaugurar i clausurar la setena edició del Most Festival Internacional de Cinema del Vi i el Cava, que es celebrarà del 2 al 12 de novembre amb epicentre a Vilafranca del Penedès. L'organització ha desvetllat aquest dimarts els detalls de la programació, que garanteixen que és "més polièdrica, internacional i social que mai", ja que s'hi inclouen propostes entorn qüestions com els refugiats, l'explotació laboral i problemàtiques socials. En aquesta edició destaca especialment el creixement de la secció oficial Collita, que arriba a les 38 pel•lícules, mentre que anteriorment se'n programaven una vintena, fet que l'organització atribueix a "un increment de la qualitat".
A banda de 'Happy End' i 'Tierra firme', la secció Gran Reserva –dedicada a preestrenes- també comptarà amb els films francesos 'Dos mujeres', de Martin Provost; 'C'est la vie', dirigida per Eric Toledano i Olivier Nakache; i el biopic musical 'Django', d'Etienne Comar. La responsable de programació del Most, Mònica Jordan, ha destacat que, malgrat es tracta de films de caire comercial, totes les propostes tenen un "rerefons molt social".
Pel que fa a la secció de concurs Collita, on es programen films entorn la viniticultura, l'organització ha celebrat haver rebut mig centenar de propostes d'arreu del món, ja que un 47% dels aspirants a participar són films arribats de fora de Catalunya. De les 38 pel•lícules seleccionades a concurs, la direcció del festival ha subratllat especialment 'La guerre du vin', de Sebastien Le Corre; el documental 'Bitter Grapes', de Tom Heinemann; i 'Saving Wine (Le vin en ebullition)', de Philippe Prieto i Samuel Toutain.
En el primer cas, la cinta tracta el llegat social dels agricultors de Narbona de l'any 1976, que van iniciar una revolta per demanar la regulació del mercat del vi a Europa, en un episodi on va haver l'afusellament d'un pagès per part de la Gendarmeria. Pel que fa a 'Bitter Grapes', el director investiga el tracte esclavitzant dels temporers de Sud Àfrica, mentre que a 'Saving Wine' s'analitzen les mesures adoptades per diversos viticultors francesos per pal•liar els efectes del canvi climàtic.
Finalment, pel que fa a la secció Brot, aquesta consolida el format de tres jornades de projeccions de 90 minuts, malgrat haver incrementat el gruix de propostes aspirants a concursar. Segons ha detallat la direcció del Most, aquest any han arribat fins a 325 curtmetratges, dels quals se n'han seleccionat 22. "Fem una tria que possiblement és salvatge, però amb l'objectiu de preservar al màxim la qualitat i garantir el gaudi dels espectadors", ha justificat Manel Balaguer, codirector del festival.
A banda de les projeccions, però, el Most comptarà també amb diverses activitats paral•leles, com projeccions als cellers del Penedès i part de la DO Priorat. De tots els actes, però, una de les principals novetats és l'exposició '40 hectàrees. La Terra i el Pagès', del vilafranquí Pep Puig, que obrirà portes al Vinseum coincidint amb el festival i s'allargarà fins a mitjans de gener. L'objectiu de la mostra és posar en valor el treball de l'agricultura, en un recorregut que repassa l'experiència de set viticultors del Penedès.
Un festival obert al món
Com ja va avançar l'organització del festival, el Most 2017 serà el primer que compti amb un país convidat de forma oficial. El debutant en aquest paper serà l'Uruguai, que els darrers cinc anys ja ha treballat projectes de col•laboració amb el Vinseum per replicar el model enoturístic de Vilafranca a la regió de Canelones. Ara, durant els deu dies que duri el Most, hi haurà una delegació d'Uruguai que participarà a les diferents activitats del festival i agafarà protagonisme entre el 3 i el 5 de novembre, amb la pel•lícula 'El duelo del vino', de Nicolás Carreras, un tast de vins uruguaians i un 'asado' popular. "Volem mostrar com es respira vi als carrers del Penedès i com la gent el vincula amb l'art, que és l'audiovisual que ens apropa a tantes parts del món", ha destacat Juan Carbajal, coordinador general d'enoturisme del govern de Canelones.
Precisament, aquesta internacionalització és un dels aspectes que més ha senyalat aquest dimarts l'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, per tal de posar en valor el creixement que ha experimentat el Most al llarg de set edicions. Regull ha aplaudit la visió global dels problemes socials que vol mostrar el festival aquest 2017, ja que "no tot és vi, vinya i cava" i ha afegit que "en un món convuls com l'actual, on s'estan vivint moments de canvi importantíssims, seria una barbaritat que el Most no reflectís la vessant més social".
Premis honorífics per a Francesc Orella i Jaume Figueras
Finalment, la direcció ha recordat que aquest any lliurarà dos premis honorífics, a l'actor Francesc Orella i al periodista cinematogràfic Jaume Figueras. L'organització vol reconèixer la llarga trajectòria d'Orella aprofitant l'auge del "fenomen 'Merlí', segons ha destacat el codirector Xavier Fornos, alhora que també vol lloar l'experiència de Figueras per la seva proximitat i implicació en la divulgació cinematogràfica. Francesc Orella rebrà el guardó a la gala d'inauguració del dijous 2, mentre que Jaume Figueras el rebrà a la clausura, el dia 12.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!